Петокласници от СУ "Емилиян Станев" учиха студенти да работят с глина | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Петокласници от СУ „Емилиян Станев“ учиха студенти да работят с глина

Публикувана на: 06.12.2018г. 990 прегледа

ПЕТОКЛАСНИЦИ ОТ СУ „ЕМИЛИЯН СТАНЕВ“ УЧИХА ВЧЕРА СТУДЕНТИ КАК СЕ ПРАВЯТ КЕРАМИЧНИ СЪДОВЕ. Нетрадиционният урок е част от проекта „Последните занаятчии“, по който работят ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и СУ „Емилиян Станев“.

„Идеята ни е да покажем на студентите по археология целия път на производство на керамични съдове. Тези млади хора, които сега са първокурсници и вече ходят по разкопки, са виждали и ще виждат много керамика, но съм убедена, че голяма част от тях не знаят почти нищо за керамиката като занаят. Затова и решихме да направим този урок семинар, в който учениците влязоха в ролята на занаятчии, а студентите станаха чираци“, казва проф. Маргарита Карамихова, преподавател в катедра „Нова и най-нова история на България“ и ръководител на проекта.

Проектът е финансиран от Министерството на образованието и науката и в него участват студенти и докторанти, които проучват занаятите, търсят тяхното съвременно място и изследват какви занаяти разпознава днес Занаятчийската камара. „В съвременния технологичен свят занаятчиите се занимават все повече с изработване на сувенири. Все по-малко останаха тези, които поддържат традициите на занаятите в чистия им вид. Затова нарекохме проекта „Последните занаятчии“, допълва още проф. Карамихова.

Симона Тодорова, която е класен ръководител на V „б“ – паралелката със засилено изучаване на изобразително изкуство, работи с децата. В групата на малките керамици участват момчета и момичета и от другите пети класове. Всички деца се занимават с керамика в извънучилищно време и изучават стъпка по стъпка процеса на производство на керамични съдове. Те се учат да работят с глина, след това наблюдават процеса на изпичане в пещта, която гимназията вече притежава. Накрая децата украсяват в цвят готовите съдове.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *