Редица видове акули и други морски хищници са на границата на изчезването | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Редица видове акули и други морски хищници са на границата на изчезването

Публикувана на: 06.12.2018г. 669 прегледа

Американски биолози увериха, че повечето редки видове хищни риби, включително пилоносите акули, акулите чук и големите бели акули, са на границата на изчезването, съобщава в. „Дейли мейл“.
Популацията на хищните риби намалява с всяка изминала година, а бързите темпове на намаляването тревожат учените. Тези хищници постепенно са изтласкани извън екосистемите в резултат на междувидовата конкуренция, но антропогенните фактори също имат своя принос за намаляването на популацията.
По думите на учените, на границата на измирането са също китовите акули, както и зебровите акули – един от най-редките видове морски хищници.
Сред видовете, които вероятно първи ще изчезнат, е полярната акула, която по външния си вид по-скоро не напомня морски хищник.
Освен това учените предсказаха скорошното измиране на повечето обитаващи морското дъно видове риби, включително скатове.
Морската и океанската екосистема се променя и липсата на храна кара тези риби да търсят нови хранителни източници, а в процеса на търсене стават плячка на други хищници.

ИЗТОЧНИК: БТА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *