Заледените улици пращат по около 20 души на ден в търновската болница

Средно по 20 пациенти, паднали след подхлъзване по заледени улици или тротоари в старата столица, преминават дневно през Спешно отделение на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“.

Данните за последните дни сочат, че хората, потърсили помощ, са предимно с повърхностни травми и фрактури. Те биват гипсирани и изпращани за домашно лечение.

Има и такива обаче, които остават за хоспитализация в болницата. Сред по-тежките случаи е на жена, която след падане получила сериозен мозъчен кръвоизлив и била приета за лечение в отделението по неврохирургия.

Като цяло обаче преобладават счупвания на крайниците, натъртвания и изкълчвания. Често травмите след падане са на горните крайници, тъй като при падане човек търси опора с ръцете си.

Ортопедите отчитат значително увеличение на работата и в момента звеното е пълно с пациенти, като средната възраст на хоспитализираните е 50 години.

Лекарите съветват при падане и травма да се постави лед в кърпа или шал върху удареното място и ако то се подуе и посинее, веднага да се потърси лекарска помощ. Те призовават хората да ограничат излизането навън, но когато това се налага, обувките задължително да са стабилни, а по-възрастните да използват помощни средства за безопасно придвижване.

Междувременно търновци атакуваха социалната мрежа Фейсбук с многобройни снимки на заледени пътища и тротоари. Особено опасни ледени пързалки са се образували в района на автобусната спирка „Качица“ и малките улички в квартал „Зона Б“.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *