9 четения

БСП – Горна Оряховица, няма да подкрепи общината за нов кредит от 1 800 000 лева

„Няма да подкрепим Община Горна Оряховица да изтегли нов кредит за 1 800 000 лева. В петък вечер по тъмно, но пък спешно, общината е свикала извънредна сесия, за да одобрят съветниците вземането на безлихвен кредит от държавата за 950 000 лева и кредит от частна финансова институция за 850 000. С едните пари общината ще покрие възникналия касов разрив в бюджета, защото не е планирала добре собствените си приходи. С другите иска да закупи техника за метене и миене на улиците, преди гражданите да са казали на референдум дали това ще прави общинско дружество, или частна фирма. Всичко това се готви на фона на рекордни приходи от приватизация в сравнение от предходни години, в размер на 1 600 000 лв. Ние сме против такъв модел на управление в общината“. Това обясни Огнян Стоянов – общински председател на БСП и общински съветник.

Той припомни, че 10 общински съветници са внесли предложение в Общинския съвет за провеждането на местен референдум. На 20 декември Общинският съвет ще трябва да реши дали гражданите да отговорят на въпроса: „Съгласни ли сте услугите по сметосъбиране, сметоизвозване на твърди битови отпадъци, снегопочистване, миене и метене на улици, паркове и обществени площи на територията на община Горна Оряховица да се извършва от общинско предприятие?“.

„Ние сме против обособяването само на една от комуналните дейности като общинска. Със закупуването на техника за метене на улиците общината възнамерява да направи именно това. Ние от БСП искаме всички комунални дейности да се извършват от едно дружество, което да е общинско. Затова настояваме да се проведе местен референдум, на който гражданите да решат дали общинско дружество да извършва цялата комунална дейност, включително поддържането на чистота и сметосъбирането“, допълни Стоянов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *