22 четения

Грък бездомник почина от измръзване в Горна Оряховица

Трупът на 59-годишен мъж бе открит на стълбище на ул. „Патриарх Евтимий” в Горна Оряховица във вторник вечерта. Починалият е гръцки гражданин, който от години водел скитнически начин на живот в железничарския град и старата столица. При огледа по тялото му не са открити следи от упражнено физическо насилие, но въпреки това му е направена аутопсия, която да изясни причините за фаталния край. Патолозите са категорични, че човекът е издъхнал вследствие на измръзване.

59-годишният мъж е пребивавал известно време в единствения приют в региона – център „Промяна“ към Евангелската църква в Горна Оряховица. Сам потърсил помощ там миналата година през най-студените зимни дни. Благодетелите в приюта се погрижили за човека и след като времето се стоплило, той напуснал мястото. В края на ноември тази година отново пристига, докаран от Спешна помощ в изтощено и безпомощно състояние. Хората от центъра направили всичко възможно да му върнат силите и не след дълго той се възстановил. Свързали се с различни институции, които се занимават с идентични случаи, откъдето им отговорили, че след като мъжът е без ЕГН и българска лична карта, не могат да направят нищо, за да му помогнат. Уведомили и гръцкото посолство в София, но и там ударили на камък.

В началото на декември хората от приюта влезли в контакт с българи в Солун, които дали информация относно помощта, която църквата и държавата оказват там на хора в беда. Всичко било организирано човекът да бъде транспортиран до родното му място, където никой нямало да му иска ЕГН и документ за самоличност, а директно ще бъде настанен в социално заведение. Когато благодетелите в центъра разбрали добрата новина, започнали да търсят гърка, но се оказало, че е прекалено късно.

Междувременно приютът за бездомни в Горна Оряховица, който бе изграден с европейско субсидиране на стойност над 750 000 лв., вече 5 месеца стои заключен и чака финансиране за разкриване на услугата и подбор на персонал.

„Това е единственият подобен случай в страната. По-бързото строителство бе причина за несинхронизирането, тъй като през ноември се отвориха процедурите по кандидатстване по програма „Развитие на човешките ресурси“ за подбор и обучение на персонала, както и издръжка на цялата услуга“, заяви преди месец във Велико Търново, зам.-министърът на социалната политика Зорница Русинова.

Тогава тя уточни още, че след подаване на проекта от страна на общината, на служителите в социалното министерство са нужни до 3 седмици за оценка и едва тогава може да бъде сключен договор и приютът реално да започне работа.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *