Ледената покривка в Гренландия се топи по-бързо, отколкото се предполагаше | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Ледената покривка в Гренландия се топи по-бързо, отколкото се предполагаше

Публикувана на: 07.12.2018г. 639 прегледа

Ледената покривка в Гренландия се топи с по-бързи темпове, отколкото се смяташе досега, а глобалното затопляне ще ускори топенето и ще допринесе за повишаване на морското ниво, сочат резултатите от изследване, цитирани от Ройтерс.
Повишаването на морското ниво заплашва разположените на малка надморска височина градове, островите и индустрията в целия свят. Смята се, че топенето на ледената покривка в Гренландия, където е складирано второто най-голямо количество лед на планетата след това в Антарктида, ще повишава с 0,8 милиметра годишно нивото на световния океан, т.е. приносът на Гренландия ще е по-голям от този на който и да било друг регион, сочат данни на НАСА.
Учени от САЩ, Белгия и Холандия изследвали топенето в сърцевината на ледената покривка в западната част на Гренландия, за да създадат база данни за 350-годишен период. Оказало се, че темповете на топене са изключителни през последните най-малко 350 години, а продължаващото увеличаване на средните глобални температури ще ускори топенето и ще допринесе за покачване на морското ниво.
Топенето на ледената покривка започнало да се увеличава през втората половина на 19-и век. През 2012 г. то обхванало по-голяма територия, отколкото когато и да било през последните 350 години, а периодът 2004-2013 г. е свързан с най-устойчивото и интензивно топене в сравнение с който и да било друг 10-годишен период, за който са събрани данни. „Установихме, че безпрецедентните за последните няколко века темпове на топене на леда в Гренландия са своеобразен директен отговор на повишаването на глобалните температури от прединдустриалната епоха“, заяви Сара Дас от океанографския институт „Удс Хоул“ в САЩ.

ИЗТОЧНИК: БТА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *