41 четения

Стефани Бижева с бронз от Национална купа в Пловдив

Град Пловдив бе домакин на Национална купа по шахмат за деца до 8 и 10 г. (А турнир). Тя бе съпътствана от турнир за по-начинаещи деца в същата възраст (B турнир) и за участници до 12, 14 и 16 години (C турнир). Състезанията преминаха в 6 кръга на контрола 30 минути плюс 30 секунди на ход, като играха смесено момичета и момчета с отделно класиране по възраст и пол.

В турнир А 9-годишната Стефани Бижева от ШК „Етър“ спечели бронзов медал при момичетата с 3,5 т. Стефи бе 19-а в стартовия списък от 52 деца и игра само с момчета. Стартира отлично в първите 3 кръга с 2,5 точки, но вторият турнирен ден й донесе тежък жребий, като тя срещна последователно с черни фигури Божидар Тилев и Николай Желев, поставени под номер 2 и 1 в списъка. Въпреки двете загуби Бижева се мобилизира и спечели решителния последен кръг. Добрите допълнителни показатели й отредиха трето място.

„Стефани Бижева е миналогодишна държавна шампионка при момичетата до 8 г. Тази година много успешно се представя в по-горната възрастова група. Доказателство е и този пореден медал, който завоюва. Целите при нея са високи и се надявам да работи все така упорито“, коментира Светла Йорданова.

Междувременно в Белград протече 32-рото издание на традиционния открит турнир, в който участваха 138 състезатели от 12 държави. В турнира се включи представителят на „Етър“ гм Мариан Петров. Великотърновецът не бе в най-добрата си форма, като завърши с 6 точки на 19-о място. Стартира с 3 поредни победи, но в средата на турнира допусна две загуби и реми. Победителят в турнира Михайло Радованович от Сърбия всъщност е само с 1 точка повече.

Младата надежда на българския шахмат Никола Кънов, с когото работи екип от великотърновски треньори, се представи отлично. Той стартира с впечатляващите 3,5 т. от 5 кръга. В следващия направи великолепна партия с мм Саша Величкович от Сърбия и бе на крачка от победата, но в цайтнота направи грешка и загуби. Седмият кръг обаче му донесе важно реми, с което мина текущо ело 2000 и покри нормата за кандидат-майстор, а общо от турнира покачи рейтинга си с 68 т. Въпреки загубите в последните два кръга Кънов спечели златния медал в категория до 12 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *