7 четения

Търновец влезе в управителния орган на регионалния център на ЮНЕСКО

ТЪРНОВЕЦЪТ КАЛОЯН НИКОЛОВ СТАНА ЧЛЕН НА ОБЩОТО СЪБРАНИЕ И НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА РЕГИОНАЛНИЯ ЦЕНТЪР ЗА ОПАЗВАНЕ НА НЕМАТЕРИАЛНО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО ЗА ЮГОИЗТОЧНА ЕВРОПА ПОД ЕГИДАТА НА ЮНЕСКО. Членовете на Управителния комитет на организацията в България са седем и са разделени по региони за 176 неправителствени организации, акредитирани към Междуправителствения комитет за опазване на нематериалното културно наследство – Конвенция на ЮНЕСКО от 2003 г.

Калоян Николов е президент на Европейската асоциация на фолклорните фестивали, която е най-голямата в Европа и съществува от 2007 г. Основана е от бащата на Калоян – Илиян Николов, който даде началото и на Старопланинския събор „Балкан фолк“, който се провежда вече две десетилетия във Велико Търново. След смъртта на Илиян Николов през 2012 г. дейността продължи да развива неговият син.

В момента асоциацията обединява фестивали от цяла Европа, от Китай, Индонезия и Индия, организира форуми в различни краища по света и провежда световния шампионат по фолклор World Folk 2016.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *