Новини

Именити архитекти от Мадрид виждат новия център на В. Търново с подземни улици и алеи за разходка край Янтра

Представиха в София испанския проект за Старото военно училище

 

ЕДНИ ОТ НАЙ-ИМЕНИТИТЕ ИСПАНСКИ АРХИТЕКТИ УРБАНИСТИ ПРЕДСТАВИХА НА СПЕЦИАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ В СОФИЯ ПРОЕКТА СИ ЗА НОВ ГРАДСКИ ЦЕНТЪР ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО.

Разработката на Arenas, Basabe, Palacios от Испания беше сред най-добрите кандидатури, отличени от журито в международния архитектурен конкурс “Ново сърце за стария град”, който се проведе във Велико Търново в периода април – юли.

Испанските участници в конкурса са преподаватели в Мадридския архитектурен факултет (Etsa Madrid). Те ще участват в международния форум “Нова София 2022”, който акцентира върху развитието на градската среда и ще се проведе в Университета по архитектура, строителство и геодезия от 13 до 15 декември.

В КОНЦЕПЦИЯТА СИ ИСПАНСКИТЕ АРХИТЕКТИ ПОСТАВЯТ ВОДЕЩА РОЛЯ НА СВОБОДНИТЕ ЦЕНТРАЛНИ ПРОСТРАНСТВА БЕЗ АВТОМОБИЛИ И СЪС ЗАПАЗВАНЕ НА СЪЩЕСТВУВАЩАТА ЕКОСИСТЕМА.

Разработката на Arenas, Basabe, Palacios получи една от петте поощрителни награди в надпреварата за изграждане на нов градски център на мястото на Старото военно училище във Велико Търново, припомнят от местната община. Архитектите предлагат изграждането на централна и надлъжна по терена на Старото военно училище пешеходна алея и напречни подземни улици, които да поемат автомобилния трафик. Паралелно се предлага своеобразен околовръстен път, както и решения за подземно паркиране. Цялостната концепция за движението не създава конфликти с пешеходните трасета и осигурява тишина в централните части на територията. Така новият градски център остава свободен от автомобили.

Испанските архитекти предлагат оптимално организиране на територията и акцентират върху изграждането на сгради за обществени и културни събития, както и с търговски и хотелски функции. Интересна е и идеята им за свързване на зелените зони покрай река Янтра с градската среда чрез три пешеходни пътеки.

62 бяха проектите, разгледани в най-големия към момента архитектурен конкурс в България от 9-членно жури, съставено от архитекти oт Италия, Русия, Франция, Великобритания, Дания и България. Комисията даде своята висока оценка за испанския проект заради идейните решения за зелени площи, пешеходни пространства и оригинални архитектурни ансамбли в новия център на Велико Търново.

В СОФИЯ ИСПАНСКИТЕ ЛЕКТОРИ, ОСВЕН ЧЕ ЩЕ ПРЕДСТАВЯТ ТЪРНОВСКАТА СИ РАЗРАБОТКА, ЩЕ РАЗКАЖАТ ЗА СЪЧЕТАВАНЕТО НА ПРЕПОДАВАТЕЛСКАТА И ПРОФЕСИОНАЛНА ПРАКТИКА В СВОЯТА СТРАНА. Те ще напътстват и участниците в уъркшоп за ревитализация на свободни пространства и жилищни структури в микрорайон на ж.к. “Люлин”.

В Международния архитектурен конкурс във Велико Търново на първо място бе класиран италианският архитект Клаудио Нарди. Според условията на конкурса той получава правото да разработи инвестиционен проект за първата сграда в новата градска зона – Експозиционен център. Още през 2019 година Община Велико Търново има готовност да кандидатства за финансиране на реализацията на този проект по ОП “Региони в растеж” 2014 – 2020. В момента обаче процедурата е спряна заради жалба в Комисията за защита на конкуренцията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *