Именити архитекти от Мадрид виждат новия център на В. Търново с подземни улици и алеи за разходка край Янтра | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Именити архитекти от Мадрид виждат новия център на В. Търново с подземни улици и алеи за разходка край Янтра

Публикувана на: 10.12.2018г. 2560 прегледа

Представиха в София испанския проект за Старото военно училище

ЕДНИ ОТ НАЙ-ИМЕНИТИТЕ ИСПАНСКИ АРХИТЕКТИ УРБАНИСТИ ПРЕДСТАВИХА НА СПЕЦИАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ В СОФИЯ ПРОЕКТА СИ ЗА НОВ ГРАДСКИ ЦЕНТЪР ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО.

Разработката на Arenas, Basabe, Palacios от Испания беше сред най-добрите кандидатури, отличени от журито в международния архитектурен конкурс „Ново сърце за стария град“, който се проведе във Велико Търново в периода април – юли.

Испанските участници в конкурса са преподаватели в Мадридския архитектурен факултет (Etsa Madrid). Те ще участват в международния форум „Нова София 2022“, който акцентира върху развитието на градската среда и ще се проведе в Университета по архитектура, строителство и геодезия от 13 до 15 декември.

В КОНЦЕПЦИЯТА СИ ИСПАНСКИТЕ АРХИТЕКТИ ПОСТАВЯТ ВОДЕЩА РОЛЯ НА СВОБОДНИТЕ ЦЕНТРАЛНИ ПРОСТРАНСТВА БЕЗ АВТОМОБИЛИ И СЪС ЗАПАЗВАНЕ НА СЪЩЕСТВУВАЩАТА ЕКОСИСТЕМА.

Разработката на Arenas, Basabe, Palacios получи една от петте поощрителни награди в надпреварата за изграждане на нов градски център на мястото на Старото военно училище във Велико Търново, припомнят от местната община. Архитектите предлагат изграждането на централна и надлъжна по терена на Старото военно училище пешеходна алея и напречни подземни улици, които да поемат автомобилния трафик. Паралелно се предлага своеобразен околовръстен път, както и решения за подземно паркиране. Цялостната концепция за движението не създава конфликти с пешеходните трасета и осигурява тишина в централните части на територията. Така новият градски център остава свободен от автомобили.

Испанските архитекти предлагат оптимално организиране на територията и акцентират върху изграждането на сгради за обществени и културни събития, както и с търговски и хотелски функции. Интересна е и идеята им за свързване на зелените зони покрай река Янтра с градската среда чрез три пешеходни пътеки.

62 бяха проектите, разгледани в най-големия към момента архитектурен конкурс в България от 9-членно жури, съставено от архитекти oт Италия, Русия, Франция, Великобритания, Дания и България. Комисията даде своята висока оценка за испанския проект заради идейните решения за зелени площи, пешеходни пространства и оригинални архитектурни ансамбли в новия център на Велико Търново.

В СОФИЯ ИСПАНСКИТЕ ЛЕКТОРИ, ОСВЕН ЧЕ ЩЕ ПРЕДСТАВЯТ ТЪРНОВСКАТА СИ РАЗРАБОТКА, ЩЕ РАЗКАЖАТ ЗА СЪЧЕТАВАНЕТО НА ПРЕПОДАВАТЕЛСКАТА И ПРОФЕСИОНАЛНА ПРАКТИКА В СВОЯТА СТРАНА. Те ще напътстват и участниците в уъркшоп за ревитализация на свободни пространства и жилищни структури в микрорайон на ж.к. „Люлин“.

В Международния архитектурен конкурс във Велико Търново на първо място бе класиран италианският архитект Клаудио Нарди. Според условията на конкурса той получава правото да разработи инвестиционен проект за първата сграда в новата градска зона – Експозиционен център. Още през 2019 година Община Велико Търново има готовност да кандидатства за финансиране на реализацията на този проект по ОП „Региони в растеж“ 2014 – 2020. В момента обаче процедурата е спряна заради жалба в Комисията за защита на конкуренцията.

loading...

Коментари за "Именити архитекти от Мадрид виждат новия център на В. Търново с подземни улици и алеи за разходка край Янтра"

 • 10.12.2018 в 12:41

  Всеки ден четем за този нов градски център и всеки ден газим в калта … Дано по-младите доживеят да го видят това чудо завършено един ден !

  Отговор
 • 10.12.2018 в 13:54

  Разбрахме. Знаменити и световно известни. Това е най малкото за нашия велик град! Колко сте смешни , когато се вземе предвид действителността. Само празни приказки, едва ли някой вярва, че нещо ще стане, просто убихте вярата на човека, че може да създаде нещо, защото само световни планове и програми правите, пари усвоявате в кавички, но на лице едно голямо нищо!

  Отговор
 • 10.12.2018 в 14:13

  Община Велико Търново има готовност да кандидатства през 2019,но процедурата е спряна заради жалба.В същото време периода на ОП „Региони в растеж“ 2014 -2020 от където се чака финансиране скоро ще изтече. Наслушахме се на празни приказки и какви ли не проекти,време е да се работи истински за финансиране.С тези темпове и с това мотане скоро тази възможност ще изчезне.И дано не продължим да си газим в калта.

  Отговор
 • 10.12.2018 в 14:21

  Като гледам в градовете по света какви модерни и красиви сгради са построени, то този пореден проект ми прилича като че ли е създаден преди 30-40 години !?

  Отговор
 • 10.12.2018 в 16:59

  то не бяха испанци, италианци… все светила от всякакви планети ги докарвате и им плащате хонорари, за да го виждат „новия център“ на нашето мило Търново. Само ние нищо не виждаме вече повече от 20 години…………….

  Отговор
  • 10.12.2018 в 19:26

   как да не виждаме,трябва да виждаме защото ако не си гледаме в краката ще се изпотрошим!ОЧИТЕ НА ЧЕТИРИ,ДАЖЕ И НА ГЛАВНАТА УЛИЦА ПРЕД ОБЩИНАТА!ОПАСНО Е!

   Отговор
  • 10.12.2018 в 20:36

   Ами като сте песимисти ,като не вярвате на други,хванете се двамата и направете го това хубаво за радост на гражданите на В.Търново.Те ще ви оценят и наградят.Успех!

   Отговор
 • 10.12.2018 в 20:23

  ЗА ТАКЪВ МАЩАБЕН“ ПРИОЕКТ НЕ СМЕ ГОТОВИИ стигаше да направят нещо нормалноо, според визията ни. ама то нали Проектите …това са парии

  Отговор
 • 29.12.2018 в 12:38

  Вдигнете заплатите, дайте работа …
  кой ще ходи в тия яки молове кат няма пари

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *