Кметът на Горна Оряховица почва съдебна битка заради лишаване от евросредства за справяне с мръсния въздух | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Кметът на Горна Оряховица почва съдебна битка заради лишаване от евросредства за справяне с мръсния въздух

Публикувана на: 10.12.2018г. 1308 прегледа

Кметът на Горна Оряховица атакува в Софийския административен съд решение на комитета за наблюдение на Оперативна програма „Околна среда”, лишаващо града от полагащи му се средства за справяне с мръсния въздух. Инж. Добромир Добрев въстана срещу класирането на общините, които попадат в обхвата на тази програма, и начина за тяхното избиране за разпределение на 111 млн. лв. По думите му са налице ключови за субсидирането неточности в данните, касаещи железничарския град. Кметът заяви, че ако съдът не спре изпълнението на Програмата за подобряване на атмосферния въздух, ще се обърне към европейските институции.

Общо 25 общини са кандидатствали за финансирането, от които одобрени са 7 – София, Бургас, Видин, Монтана, Димитровград, Пловдив и Смолян. Въпреки че Горна Оряховица редовно оглавява негативните статистики за най-мръсен въздух у нас, тя не получава зелена светлина за финансова помощ. Инж. Добрев обяснява това с въвеждането на некоректни данни от страна на управляващия орган на програмата. Първото недоразумение идва от описания причинител на замърсяването. Там не е отбелязано, че това се дължи на битовото отопление, което обхваща над 90 процента от домакинствата в града.

„В Горна Оряховица нямаме топлофикация. Единствено обществените и административни сгради са газифицирани. Всички останали се отопляват на твърдо гориво и няма закон, който да принуди хората да променят начина си на отопление”, коментира инж. Добрев.

Градоначалникът подчерта, че над 70 процента от замърсяването идва точно от отоплението с нискокачествени въглища и дърва, които отделят във въздуха сяра и пепел. Грешката по този показател е отчетена, показва отговор на министър Нено Димов, но без реален резултат за Горна Оряховица.

Второто недоразумение е по показател обхват на програмата. За всички останали кандидатствали общини е отчетен общият брой жители, потърпевши от замърсения въздух, но само за железничарския град е приложен броят на домакинствата. Така в тази графа вместо над 40 000 жители в риск са вписани 12 600 домакинства. Това драстично смъква коефициента и тя отпада от потенциалните одобрени градове.

„Ако данните бяха въведени коректно, Горна Оряховица със сигурност щеше да намери място сред бенефициентите на програмата и щеше да може да разчита на около 8 млн. лв. за мерки, с които да намали запрашеността на въздуха. Идеята е с тези пари да се подпомогнат домакинствата за подмяна на отоплението с по-екологично”, подчерта кметът.

Най-засегнати от проблема са около 2800 домакинства, намиращи се в района на автоматичната станция за измерване на въздуха.

За този отоплителен сезон превишени стойности на фините прахови частици в града са отчетени през 25 дни. Очаква се за цялата година общият им брой да достигне 80.

„Бяхме един от първите, които поставиха филтри на комините и отчитахме много добри резултати. Впоследствие бяха прокарани разпоредби, които отхвърлиха устройствата, тъй като не са допустим разход по тези програми”, допълни инж. Добрев.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка: авторката

loading...

Коментари за "Кметът на Горна Оряховица почва съдебна битка заради лишаване от евросредства за справяне с мръсния въздух"

  • 09.12.2018 в 9:27

    Така, требе да са усвояват евра!!! Не може за едни да има, па за вас да нема!!! Като ги дадът евраците, кък шъ са справиш със замърсяването, господин кмет???? Ще забраниш на цяла Горна да гори въглища??? Ще накупиш климатици на сички у калтинец??? Ше забраниш на старите коли да са движат????

    Отговор
  • 10.12.2018 в 23:20

    той кмета първо да вземе да отслане, че с тия килограми да не му гръмне сърцето.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *