5 четения

Бездомник си върна зрението с помощта на благодетеля от Леденик Христо Атанасов

62-годишен мъж, който два месеца преживявал на автобусната спирка в Присово, се върна към нормален начин на живот в приюта на благодетеля от Леденик Христо Атанасов. Бездомникът имал проблеми със зрението и нямал финансовата възможност да отиде на лекар. Ситуацията била толкова сериозна, че се стигнало до слепота. За негов късмет съдбата го срещала с наградения за достоен българин Христо Атанасов. Той го прибрал в приюта и се погрижил за здравето му. След няколко медицински прегледа се стигнало до офталмологична операция, която позволила на 62-годишният мъж отново да вижда нормално света. Днес несретникът се радва на покрив над главата си, дрехи и топла храна.

Не за първи път благодетелят, който помага на хората да оцелеят, върши подобни добрини. Мисията му стартира преди 28 години и до момента е подслонил стотици нуждаещи се. В момента в приюта пребивават 21 души – най-младият е на 17, а най-възрастният на 70 години. Едва 10 от тях са в трудоспособна възраст. Нерядко се случва да приема и майки с бебета и сираци.

„Допреди 2 – 3 години апелирах моите юнаци в приюта да не си подават ръката за някой друг лев, а да си го изкарат. Но сега сме съгласни на всичко, защото нямаме друг избор. Месечната издръжка на приюта е 6000 лв.“, казва Христо Атанасов. Той увери, че нито веднъж не е получил финансова помощ от държавата за нуждите на приюта. За да изхранва и отоплява бездомните, е натрупал дългове в размер на 40 000 лв.

Мечтата на благодетеля е да построи към дома две сглобяеми къщи, в които да може да приеме още хора без покрив над главата си.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *