22 четения

Две изложби откриха възпитаници на СУ „Емилиян Станев“

ДВЕ ИЗЛОЖБИ – ЕДНАТА АРХЕОЛОГИЧЕСКА, А ВТОРАТА СЪС СУВЕНИРИ С ТРАДИЦИОННИ БЪЛГАРСКИ ШЕВИЦИ, БЯХА ОТКРИТИ ВЧЕРА В СУ „ЕМИЛИЯН СТАНЕВ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО.

Всички по-интересни находки от лятната експедиция в крепостта Ряховец край Горна Оряховица имаха шанс да видят вчера възпитаниците на най-голямата гимназия в областта. Монети, керамика, предмети от бита, някои от които находки и на ученици от СУ „Емилиян Станев“, бяха подредени за няколко часа в училището. Именно участниците в клуба по археология в гимназията бяха основната група млади археолози, които през лятото работиха редом до ръководителя на експедицията Илиян Петракиев – археолог в Регионалния исторически музей, и Мая Иванова – археолог от музея в Горна Оряховица и зам.-ръководител на екипа.

„Кръжокът беше създаден по министерската програма „Твоят час“ и в него се включиха деца, които миналата година бяха в Х клас. Цяла година се занимавахме с науката археология, появата й в Европа и в България, с известни археолози и популярни обекти в страната ни”, разказа Илиян Петракиев, който е описал цялата си дейност с кръжока и е подредил снимки и документи в седем пана. Паната ще останат в училището цяла седмица.

КАК ТРАДИЦИОННИТЕ БЪЛГАРСКИ ШЕВИЦИ МОГАТ ДА ЖИВЕЯТ И ДНЕС показаха ученици от VIII до XII клас във втората изложба в СУ „Емилиян Станев“. Оригиналната експозиция, наречена „Традиционни български мотиви във вектори“, е дело на учениците, които активно се занимават с компютърна графика под ръководството на техния учител Светлана Бенкова. Момчетата и момичетата показаха чаши и хавлии, украсени с шевици.

Сн. личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!