Спорт

Краси Балъков ще изчака с биографичната си книга, за Бончо Генчев вече има издадена – „Аз бях първият“

Бронзовите медалисти от САЩ-94 се включиха в представянето на „Историята“ на Христо Стоичков

 

Съотборниците на Христо Стоичков в „Пеневата чета“ Красимир Балъков и Бончо Генчев уважиха представянето на книгата му „Историята”, преминало при много голям интерес в клуб „Седем” във Велико Търново. Камата не присъства на срещата, но там бе съавторът на книгата – журналистът Владимир Памуков.

Той разказа, че идеята за книгата е била спонтанна, като в предварителните разговори не е ставало дома за тираж и пари, а за децата.

Двамата са дооформили текста по време на световното първенство в Русия, а написването е отнело около година.

„Писането беше лесно и удоволствие. Единствено помолих Ицо книгата да не е „най-добрия човек, когото познавам”, а да е с всички триумфи, скандали, грешки… Той го прие веднага, не е от хората, които се притесняват как ще изглеждат нещата. От това книгата само спечели, защото хората искат да видят истинските неща. В нея има много неизвестни дори и за мен неща – че е дошъл в ЦСКА с автобуса на „Левски”, че е подписал личен договор с „Пари Сен Жермен” като най-скъпия тогава футболист, но се отказва от договора заради „Барса”, разказа Владимир Памуков.

Любопитен момент бе предложението на домакина на срещата Емо Йорданов Владимир Памуков да напише книга съвместно и с Красимир Балъков. „Сигурно и това ще стане, но аз смятам да изчакам малко. Ако направя нещо такова, то ще бъде и за футболната, и за треньорската ми кариера. И в двете ще има много интересни неща, които не се знаят сега, но още не му е дошло времето”, коментира Балъков.

Христо Стоичков определя в книгата си Балъков с думата Професионалистът. За главният мениджър на „Етър ВТ“ носителят на Златната топка пък е Спонтанният.

„Той е човек на емоцията, така беше и като футболист, така е и сега. Когато тръгнеше, с неговите движения просто задължаваше човек да му подава топката. Беше много специфичен и на терена, и извън него. Много емоционален и много Човек. Хората, които го познават само отстрани, го виждат като арогантен и агресивен, а Ицо е човек с голямо сърце и го е показвал неведнъж. Беше много весел, приятел и интересен съотборник. Ицо има огромно уважение към всичко, през което е преминал, въпреки че е разочарован от някои моменти. Аз съм различен от него, Бончо също, ние всички бяхме различни характери, но на терена си приличахме в едно: не искахме да губим и там нямаше компромис с нищо”, сподели Краси Балъков.

„Ще ви изненадам, но още през 1998 г. Борислав Костов написа книгата „Аз бях първият” за моя живот. Тя е малка брошурка – само 48 страници, и излезе в 500 броя, които раздадох тогава. Още си пазя един екземпляр. Там съм описал всяка крачка в моя живот и в кариерата ми, има много истории”, започна Бончо Генчев.

Той си припомни как Камата го е поканил на честване 95-годишнината на „Барселона” с Кройф и Платини.

„Христо е с голямо сърце и голям футболист. Каква левачка имаше този човек, не швейцарски часовник „Ролекс”, а не знам каква беше. Дух, воля, непримиримост – всички качества, които трябват за един голям спортист, той ги притежаваше. Бяхме звезден отбор, те бяха големи спортисти и мъже. В младото поколение сега не виждам такива жадни за победи играчи. Радвам се, че бях част от тези хора. Така се вдигна нивото тогава, че човек не можеше и да сбърка, имах чувството, че ако сгреша, следващия мач няма да съм в групата… Благодаря на Господ, че съм бил част от това”, завърши Бончо Генчев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *