Новини

Магистралата Русе – Велико Търново стига до Съда на ЕС в Люксембург

ВАС одобри предложеното от Агенция „Пътна инфраструктура” трасе, но битката продължава

 

СЪДЪТ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ, БАЗИРАН В ЛЮКСЕМБУРГ, ЩЕ СЕ ЗАНИМАВА С ТРАСЕТО НА АВТОМАГИСТРАЛАТА ОТ РУСЕ ДО ВЕЛИКО ТЪРНОВО. След като ВАС преди седмица отхвърли жалбите на група физически лица и сдружение „Граждани за пътен контрол“, ще последва касационна жалба, която трябва да се разгледа от 5-членен състав на Върховния административен съд, след което делата ще продължат и в Съда на ЕС, информира Господин Гюров, който е един от вносителите.

Съдебните саги вече забавиха с над 8 месеца изграждането на аутобана, като с новите съдебни сблъсъци реализацията ще се отложи с още повече. „Ние не сме против магистралата, а против това тя да минава над главите ни и да пресича защитената зона Търновски височини. Пътният възел към Самоводене, Павликени и т.н. ще е на 250 метра от селото, което ще вкара тежкия трафик при нас. Никакви шумозащитни съоръжения няма да ни предпазят, а като прибавим и това, че над главите ни ще има 50-метров мост си представете какво ще е в Хотница – досега смятано за едно от най-чистите и привличащи туристи селища. Изпратили сме предложение трасето да мине източно от Ресен, а не западно – както е сега и да е близо до Горна Оряховица, Лясковец, железопътния възел и летището. Този вариант бе наложен силово, а виждате, че нито една община не е доволна от него“, коментира Господин Гюров.

 

КАК ПРЕМИНАВА МАГИСТРАЛАТА ПРЕЗ РАЙОНА, ЗАРАДИ КОЙТО ТЕКАТ ДЕЛАТА?

 

Трасето преминава между Ресен и Водолей, като р. Росица се пресича с мост, дълъг 677 метра. Продължава покрай р. Росица и р. Негованка и западно на 1500 м от Ресен. Тук е и една от площадките за отдих. Следва пресичане на жп линията София – Варна и преминаване над река Негованка с мост, дълъг малко над километър.

Трасето продължава западно на 550 м от регулацията на Хотница и пресича р. Бохот. Теренът след реката е изключително стръмен и на разстояние от 300 – 400 м трябва да се преодолее денивелация от 70 м, което налага изграждането мост с дължина от 1117 м с височина на стълбовете до 45 м, под който ще мине и сегашният път Хотница – Момин сбор.

Сегашният главен път I-4 София – Велико Търново се пресича с надлез между Момин сбор и Леденик. Пътният възел е със свободна форма, като са осигурени безконфликтни връзки във всички посоки.

Местен път Хотница – Момин сбор, който е имал кръстовище с РП I-4 на това място (около бившата „Сръбска скара”) ще се затвори, защото не е възможно да се включи в някоя от връзките на магистралата, предвижда още проектът. Това няма да затрудни достъпа към Момин сбор, защото само на 1,3 км след пътния възел в посока София има друг път към селото.

След пресичането на сегашния главен път от София теренът рязко пада към р. Янтра. На разстояние от 1200 м падът е 170 м и се налага изграждането голям мост. Той ще е с дължина от 1557 м и височина на стълбовете до 50 м. Тук са предвидени и 4 тунела, заради спецификата на терена – четири от тях ще са по лявото платно и два – по дясното. След началото на тунел N 3 се пресича местен път Керека – Шемшево. Той ще премине над тръбата без да се налага реконструкцията му. След излизането от тунели N 3 (дясна тръба) и N 4 (лява тръба) теренът се спуска към коритото на р. Дряновска река и с 1,4 километра мост се преминава над нея и железопътната линия.

Неотдавна фирма, работеща с пътната агенция, представи свой независим проект за магистрала, която минава с тунели край Горна Оряховица и Арбанаси и излиза в района на Присово. Фирмата твърди, че това трасе е по-кратко и удобно и е над 300 млн. по-евтино от предлаганото от АПИ.

Стилян НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *