Руски колекционери наддават за уникален хот род, направен във В. Търново от 55-годишна газка | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Руски колекционери наддават за уникален хот род, направен във В. Търново от 55-годишна газка

Публикувана на: 11.12.2018г. 5940 прегледа

Николай Друмев и екипът му създадоха шедьовър, който ги прослави пред света

УНИКАЛЕН ХОТ РОД НА БАЗА НА КУЛТОВА РУСКА ГАЗКА, МОДЕЛ ОТ ДАЛЕЧНАТА 1963 ГОДИНА, НАПРАВИХА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. РЕТРО ВОЗИЛОТО ВЕЧЕ ПРЕДИЗВИКВА СВЕТОВЕН ИНТЕРЕС, след като негови снимки са били публикувани неотдавна в руски списания, разказва неговият създател монтьорът Николай Друмев. Заедно със своя екип 43-годишният търновец е събирал част по част хот рода близо 2 години, докато завърши проекта си. В момента за него има запитвания за продажба от няколко руски

 

колекционери. „Не бързаме да продаваме, защото не можем да го оценим, но всичко зависи от предложението“, обяснява Друмев.

Превръщането на стара кола в уникален спортен автомобил е честа практика в САЩ. Тук обаче става дума за един хот род от България, на който биха завидели дори оттатък Океана. Моделът е базиран на съветския ГАЗ 53 и разполага с двигател „Нисан”.

Конструирането на този автомобил става по обичайната рецепта – колата е закупена катастрофирала, като възтановяването бе невъзможно. Преобразяването пък е започнало с възстановяване на рамата, премахване на купето и салона, а кабината от камиона ГАЗ е била закупена отделно. След окачването е свалена по-ниско, поставено е ново окачване, както и екстри от ХХІ век, обясняват създателите.

Сред тунинга газката вече има дискови спирачки, сервоуправление, спортна изпускателна система, климатик и не на последно място – добър двигател.

Съветският камион, който е едно от легендарните достижения на техниката за времето си, вече има и модерен, изцяло покрит с кожа салон, като разполага с електрически седалки, допълнителна изолация, климатик, аудиосистема, специално създадена централна конзола, уреди на арматурното табло и др.

„Сумата, погълната от доработката е повече от добра и ще бъде обявена на заинтерсованите лица. Хвалим се обаче, че този ГАЗ е уникален, единствен по рода си и като такъв е част от автомобилната история“, разказва още Николай Друмев.

НА ПРЕДНИЯ КАПАК ПЪК ГОРДО Е ИЗРИСУВАНА ЕМБЛЕМАТА НА СССР СЪС СЪРП И ЧУК. Създателите на хот рода дотолкова са искали да подчертаят характерната визия на машината, че на места са оставили даже петната от ръжда за автентичност, но пък цялата кабина старателно е покрита със специален лак, който да я запазва от корозия.

Неотдавна сме започнали още няколко проекта за възкресяване на старинни коли. По поръчка на наши клиенти правим „Пакард суперклипър“ от 1956 г., реставрираме „Даймлер“ от 1988 г., и „Тойота“ от 1969 г., обобщават автоспецовете от старата столица.

Стилян НАЙДЕНОВ

Снимки авторът

 

loading...

Коментари за "Руски колекционери наддават за уникален хот род, направен във В. Търново от 55-годишна газка"

 • 10.12.2018 в 18:40

  не “сред“ а, след’ тунинга… и не гордата сооветска емблема тряба да се гледа а ГАЗ-ката е разработка от Кавказ, както и КАМАЗ- оТатарстан,,няма ниищо руско.

  Отговор
 • 10.12.2018 в 18:46

  ГАЗ-ката си имаше еднин мноого пргав 6 цилиндров V obrazno, dwigatel i mnogo dobro uskorenie.Защо трябва да му се слага Нисан ….колко сте смешни- Комерсанти.

  Отговор
 • 10.12.2018 в 20:29

  Не искам да звуча като някой мрънкалник защото най-вероятно сте го правили с желание,ама има мноооого да работите докато достигнете някакво ниво.Тоа нахвърляния интериор по -добре го пооправете ако искате да вземете пари на тая техника.
  Успех ви желая за напред и браво за старанието.

  Отговор
 • 11.12.2018 в 10:05

  „НА ПРЕДНИЯ КАПАК ПЪК ГОРДО Е ИЗРИСУВАНА ЕМБЛЕМАТА НА СССР СЪС СЪРП И ЧУК“??
  Айде на задния пък да сложат пречупен нацистки, за да е комплект простотията!

  Отговор
 • 11.12.2018 в 11:35

  Гербът има слаба прилика с герба на СССР. Надписът Друмев Авто е доста посредствена изработка – дизайнът сигурно е от автобояджията.

  Отговор
 • 11.12.2018 в 15:11

  От газката е само една кабина и слагаме сърп и чук и къде е моторът нисан в цялата работа ?

  Отговор
 • 11.12.2018 в 22:25

  Ако бяха поживели в ерата на ГАЗ и СОЦ, когато всичко се правеше с чук и сърп, и през ум нямаше да им мине подобна идея.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *