4 четения

Трима загинали и двама ранени при пожари в жилищата си

Огнеборците пуснаха брошури за безопасно отопление у дома

Само от началото на този отоплителен сезон във Великотърновска област при пожари в жилища са загинали трима души и са пострадали двама. Две от жертвите и един от пострадалите граждани са на възраст над 70 години. Хората в тази възраст – особено трудноподвижните и самотно живеещи в малките населени места, са сред най-рисковите групи при пожар в бита, АЛАРМИРАТ ОТ ПОЖАРНАТА. Към тях трябва да се полага особена грижа от страна на близките и социалните работници, както и от останалите институции, за вземане на необходимите мерки за недопускане на пожари в домовете им. Също особено бдителни трябва да бъдат хората с малки деца. Да не оставят децата сами в помещения с работещи отоплителни или нагревателни уреди, предупреждават още от РДПБЗН.

За това какви мерки трябва да се предприемат, за да се намали рискът от възникване на пожар в дома, огнеборците предоставят информационна брошура с конкретни указания за безопасно използване на отоплителни уреди с твърдо гориво, нагревателни електроуреди, прибори за готвене и елинсталация, разработена от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Според статистиката над 70% от пожарите в дома през зимата са след неправилно използване на отоплителни уреди.

Най-честите причини за тези пожари са запалване, следствие на непочистени от налепи и сажди комини, хвърлена неизгасена цигара, оставяне върху или в близост до отоплителен уред на горими материали, особено когато са оставени без наблюдение, използване на неизправни, саморъчно направени или нестандартни отоплителни уреди, неправилна експлоатация на отоплителни уреди. Не са малко случаите на загинали хора вследствие неправилна експлоатация на печки на дърва, които, затворени с непълно изгаряне, отделят голямо количество въглероден окис. В резултат на това хората, които се намират в помещението, загиват от задушаване, без да разберат.

 

Сн. РДПБЗН

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *