4 четения

Община Велико Търново спечели проект за безплатен интернет в парковете, гарата, автогарите и музеите

ВЪВ ВСИЧКИ ПАРКОВЕ, ЦЕЛИЯ ЦЕНТЪР НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ЖП ГАРИТЕ И АВТОГАРИТЕ, МУЗЕИТЕ И БИБЛИОТЕКИТЕ ЩЕ ИМА БЕЗПЛАТЕН ИНТЕРНЕТ НА РАЗПОЛОЖЕНИЕ НА ПОСЕТИТЕЛИТЕ. За осигуряването му Община Велико Търново спечели европроект.

Безплатни високоскоростни точки за безжичен достъп до интернет на обществени места са осигурени по инициативата на Европейската комисия WIFI4EU. Кметството спечели финансиране в размер на 15 000 евро. Старата столица е сред първенците, а 113 от общо 215 успешно подали кандидатури общини са одобрени и ще получат финансиране по инициативата.

18 месеца е срокът, в който общините трябва да се възползват от ваучерите и да изградят инфраструктурата за безжичен достъп до интернет. Жителите и гостите на одобрените градове, включително и на Велико Търново, ще могат да използват точките за достъп в рамките на 3 години, а след това оборудването ще бъде поддържано от бенефициентите поне за още толкова време.

Община Велико Търново вече работи по готовността за включване на точките за достъп. Жителите и гостите на града ще могат да сърфират безплатно от всички градски паркове. Предстои да бъде направен детайлен анализ относно възможностите за осигуряване на достъп и на други публични места – библиотеки, жп гари и автогари, музеи и др., които да се включат на втори етап.

С. МАРИНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *