138 четения

Покриват Летния театър в старата столица, половината от нужните 70 хил. лв. вече са събрани

ИЗГРАЖДАТ ПОКРИТА СЦЕНА НА ЛЕТНИЯ ТЕАРЪТ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. КОНСТРУКЦИЯТА СТРУВА 70 ХИЛ.ЛВ., като повече от половината за нея вече са осигурени след коледния бал на кмета.

„През 2013 година го възстановихме и се надявам, че скоро ще завършим и сцената. Инвестициите в сферата на културата са също толкова важни за Велико Търново, защото нашият град си изгради облика на туристически и културен център“, коментира кметът Даниел Панов.

Според него изграждането на покрита сцена ще позволи много повече изпълнители да организират концерти и представления на открито, а това ще обогати както културния календар, така и туристическия сезон.

Летният театър във Велико Търново е построен през 1957 г. по проект на архитект Живко Драгомиров, припомнят от кметството. През 1961 година първата сцена на открито в тогавашния парк „Толбухин“ става лятно кино. През следващите години мястото става притегателен център за великотърновци през летните месеци – тук се прожектират най-популярните за времето филми, концертират всички български звезди и редица световни изпълнители.

В края на 80-те години на миналия век заради преустройството на парк „Толбухин“ и неуредена собственост Летният театър постепенно запада и последният концерт на старата сцена е през май 1990 г.

Възстановяването на театъра започва по инициатива на кмета Даниел Панов в средата на 2012 г. Към каузата за изграждане на открита сцена в центъра на града са привлечени частни фирми, спонсори и дарители, които осигуряват близо 400 000 лв.

Летният театър се възстановява по проект, дарен от архитект Матей Савов. Амфитеатралното съоръжение има 1470 места и още 500 за правостоящи зрители.

Откриването е на 29 юни 2013 г. с грандиозен концерт на легендите от Boney M. За изминалите 5 години в Летния театър е имало над 150 събития.

С. НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *