117 четения

Правителството даде 1,3 млрд. лв. за магистрала „Хемус“, с парите аутобанът ще стигне до Велико Търново

Кметът Даниел Панов участва в заседанието на правителството, на което беше взето решението

 

1 349 856 000 ЛВ. ЩЕ БЪДАТ ОТПУСНАТИ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА МАГИСТРАЛА „ХЕМУС“, обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова след вчерашното правителствено заседание, на което бе поканен и кметът на община Велико Търново Даниел Панов. В качеството си на председател на Националното сдружение на общините и от името на колегите си – градоначалниците на Варна, Търговище, Севлиево, Ловеч и Плевен, Панов благодари лично на премиера Борисов. „Преди години „Хемус“ не знам поради какви причини, но по времето на друго управление, беше извадена от възможността да бъде финансирана от европейски програми. А ние искаме да направим процеса необратим, затова с нашето решение заделяме парите, за да можете, като си отидете, да кажете на хората това, което сме поели като ангажимент – не само на юг – „ Струма“, „Марица“, „Тракия“, а и „Хемус“ да е необратим проект и после да няма някой, който да каже, че няма пари“, обърна се Борисов към присъстващите кметове. „Така че си изпълняваме днес ангажимента. Парите сме ги събрали повече от битката с корупцията и контрабандата. Това е ясно и затова изцяло са бюджетни пари“, допълни премиерът.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов благодари от името на 122 общини и 13 области, че магистрала „Хемус“ чертае бъдещето на Северна България. „Всички знаем как се развива Южна България. Благодарение на правителството на премиера Бойко Борисов, за магистралата вече няма да уточняваме трасета и срокове, а реално ще има изпълнение. Благодаря ви, че действително не само обещавате, но и изпълнявате“, каза още Панов

1 349 856 000 ПО БЮДЖЕТА НА МИНИСТЕРСТВОТО НА МРРБ ЗА 2018 ГОДИНА, РЕСПЕКТИВНО НА АГЕНЦИЯ „ПЪТНА ИНФРАСТРУКТУРА“, ЩЕ СЕ ИЗПОЛЗВАТ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА 134,2 КМ ОТ АВТОМАГИСТРАЛА „ХЕМУС“ МЕЖДУ БОАЗА И ПЪТ I-5 РУСЕ – ВЕЛИКО ТЪРНОВО“, обясни министър Аврамова. По думите й средствата ще бъдат използвани за изграждане на участък, който е от изключително важен държавен и обществен интерес за развитието на пътната инфраструктура в Северна България. „С построяването на отсечката на автомагистрала „Хемус“ ще се повиши както безопасността на движението, така и ще се постигне максимална скорост“, допълни тя. Министър Аврамова припомни, че общата дължина на АМ „Хемус“ от София до Варна е 420 км, от които са изградени 170. По думите й в момента се строят 26 км от автомагистралата – отсечката Ябланица – Боаза – 9,3 км и Буховци – Белокопитово – 16,32 км. „Цялостното изграждане на автомагистрала „Хемус“ е основен приоритет в работата на правителството. Благодаря от името на МРРБ на премиера и на Министерството на финансите в лицето на финансовия министър. За нас е изключително важно осигуряването на тези средства за изграждането на магистралата за Северна България“, каза още министър Аврамова.

Магистрала „Хемус“ ще преминава на около 13 километра северно от Велико Търново, а планираните пътни връзки ще бъдат край с. Момин сбор и край с. Поликраище. Дълги години трасето бе проектирано да отстои на повече от 40 километра от старопрестолния град, а приближаването му е кауза на Даниел Панов още от първия му мандат. Промяната стана факт през 2015 година, по времето на кабинета „Борисов 2“. Трасето бе приближено до Велико Търново след продължителни разговори между Панов, тогавашния регионален министър Лиляна Павлова и представители на редица институции. Важна подкрепа оказа също народният представител от Великотърновски регион и председател на най-голямата парламентарна група в 44-то Народно събрание Цветан Цветанов.

При настоящото правителство АМ „Хемус“ бе определена като национален приоритет в сферата на инфраструктурата. Велико Търново бе домакин на две национални дискусии за необходимостта от изграждане на магистралата.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *