Новини

12 км канализация за 7,5 млн. лв. ще се изгражда в Беляковец

ЕДНО ОТ НАЙ-ПРИВЛЕКАТЕЛНИТЕ ЗА ЖИВЕЕНЕ СЕЛА ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКО – БЕЛЯКОВЕЦ, ЩЕ ИЗОСТАВИ СЕПТИЧНИТЕ ЯМИ. Вече е изготвен проект за нова канализация на селото, което има над 1000 жители и практически е съединено с Велико Търново. Стойността й надхвърля 7,5 млн. лв., а на комисии на местния парламент през тази седмица бяха одобрени плановете за изграждането. Новата мрежа ще е с обща дължина от 12 километра и ще обхване всички улици, след което отпадните води на селото ще бъдат зауствани в главния колектор на Велико Търново. По проект са предвидени 519 сградни канализационни отклонения и станция за изпомпване на отпадъчни води от ниско разположени райони. Новите канали ще се вкопават на 2 метра под улиците.

Местната система се свързва с външен колектор, който ще стига от селото до старата столица и ще бъде вкопан отляво в банкета на пътя по посока на града.

Новата канализация ще се изпълни поетапно, а повредените улични настилки ще бъдат възстановени. Средствата за изграждането й се осигуряват по проект. Неотдавна в Беляковец бе решен и големия проблем с наводняването на южния вход. След всеки дъжд в района се образуваше блато и в плен на водата оставаха и доста къщи. Тук бяха направени нови канални траншеи, които също ще се заустват в бъдещата канализация.

По данни на общината Беляковец е едно от най-динамично развиващи се села и всяка година тук се заселват поне 20 семейства.

С. МАРИНОВ

One thought on “12 км канализация за 7,5 млн. лв. ще се изгражда в Беляковец

  • Защо една година по-късно нищо не се случва в с.Беляковец? Къде са отпуснатите средства за канализация???

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *