Новини

Бивш банкер иска арест за почернил три семейства в зловеща катастрофа

Ярослав Матоуш: „Мен ме държаха 2,5 г. в килия без присъда и не бях убил никого!“

 

БИВШИЯТ БАНКЕР ЯРОСЛАВ МАТОУШ ИСКА ОТ ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА АРЕСТ за подсъдимия Бисер Арсов от Върбица, стана ясно вчера. Той е написал сигнал до прокурора по делото Цани Попов в края на ноември. „До мен стигна вест, че въпросният Бисер Арсов, който сега е на свобода, се гласи по Нова година да напусне страната и да отиде в Украйна извън Евросъюза. Целта му е да не понесе евентуална осъдителна присъда и да се укрие…“, казва в сигнала си 51-годишният Матоуш. Заради това той моли държавното обвинение да промени мярката за неотклонение на подсъдимия и да го прати зад решетките до приключване на делото срещу него. Разследването на бившия шеф на ДСК от зората на демокрацията установило, че 33-годишният мъж е споделял пред съселяни, че наистина иска да напусне България.

„През 2003 – 2005 г. аз бях задържан в ареста 2,5 г. без присъда и без да съм убил никого. Сега става въпрос за три почернени семейства, а този човек е на свобода, при условие че бе избягал в Холандия още след катастрофата и бе обявен за издирване. Аз съм приятел и с трите жертви от Долна Оряховица, но Николай Паралесов ми бе най-близък. Баща му бай Тодор умря, след като той загина и последните му думи бяха дали са арестували Арсов. Може би съдебната машина мен ме мачка толкова дълго време, защото не съм циганин”, заяви Ярослав Матоуш, който сега се занимава с благотворителни кампании за бедни. Той също мина през затвора, където лежа почти 7 г. Обвинението бе за около 1 млн. лв. невърнати пари, но реално се оказа, че става въпрос само за 68 000 лева.

ПРОКУРАТУРАТА Е РЕАГИРАЛА СВЕТКАВИЧНО НА СИГНАЛА на Матоуш и е разпоредила проверка на полицията в Горна Оряховица. Оттам заявиха, че на Бисер Арсов е направен предупредителен протокол, но доказателства за бягство не са установени. Постоянен арест за подсъдимия поискаха и четиримата адвокати по въпросното дело срещу него на последното заседание на 12 декември. Това се е случило за втори път, но за втори път съдът е отказал промяна на мярката на Арсов, който сега е с 2000 лв. парична гаранция, поясни адв. Росен Илиев, повереник на близките на единия загинал в зловещата катастрофа Тони Паунов. Според частните обвинители също имало данни, че той може да избяга от страната и да се укрие от правосъдието. Делото е отложено за пореден път заради заболяване на адвокат Димитър Марковски за 18 януари догодина. Арсов е заявил, че ще дава обяснения само и единствено пред него. По делото е била приета и ДНК експертиза, която неоспоримо е доказала, че именно той е карал леката кола във фаталната вечер край Лясковец, когато сгази и уби трима души и рани още няколко. Мъжът отказва съкратено съдебно следствие и заради това се влачи от доста време по общия ред.

ЗЛОВЕЩАТА КАТАСТРОФА СТАНА НА 26 НОЕМВРИ 2016 г. Арсов е бил  пиян с 1,28 промила, дрогиран, без книжка и карал с над 100 км. Трагедията потресе цялата страна, защото извършителят избяга в Холандия и бе обявен за издирване. Бисер е бил зад волана на „Форд Мондео“ във фаталната нощ, а заедно с него са били 19-годишен негов съселянин и 13-годишно момче. Тримата се прибирали от веселба в Петко Каравелово в нощта срещу събота и отивали на дискотека в Горна Оряховица. Тогава в мъглата фордът помел трима мъже и ранил други трима в кървавата пътна драма. Лек автомобил „Опел Корса” се бе обърнал в крайпътната канавка, а шофьорът му извикал приятели на помощ. На мястото пристигнал лек автомобил „Лада Нива” с трима души. Докато мъжете се опитвали да изтеглят опела, били пометени от лекия автомобил „Форд Мондео”, който карал с бясна скорост и в мъгла.

Пътната драма ОСТАВИ ТРИ СЕМЕЙСТВА БЕЗ СЪПРУЗИ И БАЩИ. Бяха прегазени 37-годишният Марио Начев, 50-годишният Николай Паралесов и 41-годишният Тони Паунов, а 55-годишният Данчо оцеля по чудо.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *