Новини

Деца от четири сухиндолски села пътуват по опасен път всеки ден, за да отидат на училище

Селищата три години са откъснати от града заради активно свлачище, трябват 6 – 7 млн. лв., за да се реши проблемът

 

ОКОЛО 100 ДЕЦА ОТ БЯЛА РЕКА, ГОРСКО КОСОВО, ГОРСКО КАЛУГЕРОВО И КОЕВЦИ ВСЕКИ ДЕН ПЪТУВАТ ПО ОПАСЕН ПЪТ, ЗА ДА ОТИДАТ НА УЧИЛИЩЕ В СУХИНДОЛ. Населените места са откъснати от града заради активно свлачище между Сухиндол и Севлиево, което затвори прекия път между селата и общинския център преди повече от три години.

„Близо час повече пътуват децата по обиколния маршрут, за да влязат в час. Родителите всеки ден се притесняват, защото не е лесно да пуснеш дете на 3-4 г. да ходи в детската градина по този начин. А и за учениците никак не е лесно това пътуване. Много по-лесно им е да ходят на училище в Павликени, но това не е решение, защото така се стига до закриване на учебни заведения и обезлюдяване на села и малки градове“, категорична е кметицата на Бяла река Мадлена Русинова. Това е най-голямото село в общината и само от него всеки ден на детска градина и училище ходят около 40 деца.

„Обходният маршрут е с 10 км по-дълъг и минава през сериозно копрометирани участъци. Автобусите вървят покрай преливната стена на язовир „Стамболийски”, на която има поставена предпазна мрежа заради падащи камъни. Там има един мост, по който движението е ограничено вече 10 г., но сега няма как да не го ползваме. Има много тесни участъци, пътят е силно натоварен и наистина е опасен. Абсолютно разбирам родителите, които всеки ден изпращат децата си на детска градина и на училище“, казва кметът на Сухиндол инж. Пламен Чернев и допълва, че на практика децата всеки ден прекосяват две области и две общини, за да влязат в час. Преди да се появи свлачището, този път е бил ползван само от рибарите, сега обаче по него минават всички автомобили и автобуси до тези четири села, колите на социалния патронаж, линейки, пожарни.

„Маршрутът прекосява пътната републиканска мрежа и за почистването му са отговорни пътните управления на Велико Търново и Севлиево. Много често обаче ние с общински средства и ресурси трябва да почистваме пътя, за да бъде проходим през зимни условия. Не можем да го оставим неразринат“, споделя инж. Чернев.

ПО ОБХОДНИЯТ МАРШРУТ ОБАЧЕ СЪЩО СЕ Е ПОЯВИЛО СВЛАЧИЩЕ И ТО Е ПОД НАБЛЮДЕНИЕ ВЕЧЕ ЕДНА ГОДИНА. Затова заради компрометираните участъци и натовареното движение автобусите с децата често избират трети вариант, който е Горско косово – Бяла река – Горско Калугерово – Вишовград – Бяла черква – Павликени – Сухиндол.

Преди време кметът на Сухиндол получил средства от Междуведомствената комисия за изготвянето на проект за ремонт на пътя между Сухиндол и Севлиево. Но при последните силни валежи свлачището отново се е активизирало, което е предизвикало поредната комисия с представители на Министерството на регионалното развитие, Междуведомствената комисия и експерти от „Геозащита“, обяснява кметът на Сухиндол, който се надява след новите хидрогеоложки проучвания да стане ясно откъде минават подпочвените води и как се движат земните пластове. „Ситуацията е променлива буквално всеки ден. Ако това свлачище тръгне, ако се събори цялата скална маса, ще падне целият път“, признава инж. Чернев.

6 – 7 МЛН. ЛВ. ТРЯБВАТ, ЗА ДА БЪДЕ РЕШЕН ПРОБЛЕМЪТ НА ОБЩИНА СУХИНДОЛ. Първо трябва да бъде разчистена падналата земна маса, както и надвисналите скални късове, да се укрепи участъкът, изброява кметът и казва, че само преди две седмици оттам са премахнати още 150 куб. метра земна и скална маса. А за разчистване чакат поне 1000 кубически метра пръст и камъни.

Националното сдружение на кметовете и лично неговият председател инж. Даниел Панов са се заели да помагат на малката община, която няма сили да се справи сама със ситуацията. „Пътят е четвъртокласен. Ако беше трети клас път, досега да са го оправили, но при тази ситуация цялата отговорност е прехвърлена на кмета на общината. Подписка събирахме, стачкувахме, затваряхме пътя, но децата ни продължават да ходят на ясла, детска градина и училище по заобиколни, дълги и опасни обходни маршрути“, не крие огорчението си инж. Пламен Чернев и припомня, че 50-метровото свлачище между Сухиндол и Севлиево се е активизирало преди близо четири години. Оттогава жителите на общината използват обходният маршрут, който не отговаря на стандартите за пътища.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *