Народният представител от ГЕРБ Станислава Стоянова: "Изпращаме добра година за В. Търново и областта" | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Народният представител от ГЕРБ Станислава Стоянова: „Изпращаме добра година за В. Търново и областта”

Публикувана на: 14.12.2018г. 76 прегледа

– Г-жо Стоянова, като член на парламентарната комисия по образование и наука мислите ли, че по-големият бюджет за образование догодина ще разреши повечето проблеми в сектора?

– Новият бюджет за българското образование е продължение на дългосрочния ангажимент на ГЕРБ към тази сфера. За нас това е стратегически въпрос. Напълно закономерно е, че в държавния бюджет за 2019 г. са предвидени средства за нов ръст на възнагражденията на педагогическите специалисти. Достойното заплащане е ключова предпоставка за привличане на повече млади учители и специалисти с висока мотивация, професионална подготовка и квалификация във всички образователни институции, дори и тези в най-малките и отдалечени населени места.

И през следващата година ще се посветим на изпълнението на реформистки политики, насочени към специализация на държавните висши училища и тяхното оптимизиране, към преструктурирането на приема към професионални направления с оглед на бъдещето. Eдна важна стъпка е и премахване на ограниченията за прием на студенти от българските общности в чужбина – наболял проблем, за който ние търсим дългосрочно решение.

Говорейки за бюджета на образованието, държа да припомня общите параметри – разчетените разходи за 2019 г. са в размер на 4 203,4 млн. лв., което е с 363,2 млн. лв. повече от тази година.

– Като великотърновски народен представител как оценявате отиващата си година, успяхте ли да свършите полезни неща за региона?

Когато отчитаме отиващата си година, задължително трябва да акцентираме върху вече осигуреното финансиране и ускорените процедури, свързани с проектирането на участъка от магистрала „Хемус“. Отделно от това вече са факт редица пътни ремонти, например пътят от В. Търново до Г. Оряховица през Арбанаси, пътят Самоводене – Ресен, отсечката до Преображенския манастир, някои много проблемни отсечки в община Павликени. Възстановена е и отсечката от свищовското село Царевец до село Драгомирово. Агенция „Пътна инфраструктура“ стартира процедура за избор на изпълнители за ремонта и на третокласния път Поликраище – Елена – Сливен. Преди няколко месеца Министерският съвет одобри също и 1 млн. лв. допълнителни средства за ремонт на общински пътища в Златаришко – за улици в Златарица и в Горско Ново село.

По настояване на народните представители от ГЕРБ бяха отпуснати държавни средства за ремонт на най-амортизираните улици в Свищов и селата. Там се инвестира и в подмяна на водопроводи, с което се решава проблем, тормозил хората повече от 20 години. Фактор за доброто икономическо развитие на общината е и предоставената от държавата собственост върху терена на бившите казарми. Мога дори да кажа, че с подкрепата на правителството и с инициативността на местната власт Свищов буквално се преобрази.

– Тъй като споменахте и образованието като фактор за развитието на региона – каква е вашата обобщена оценка в тази област?

– Ще подчертая факта, че 13 млн. лв. се инвестират в областта в проекти за подобряване на образователна инфраструктура по линия на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020. Инвестицията е в полза на толкова много деца, които се обучават в тези учебни заведения и детски градини.

Европейските средства стигат до хората във всички населени места без значение от политическата принадлежност на местните управници и добър пример за това е община Павликени.

– А каква беше годината за Велико Търново?

– Считам, че изпращаме добра година както за областния център, така и за региона. Правителството на премиера Борисов продължи да подпомага и финансира значими дейности в региона и във В. Търново. Старата ни столица е като еталон за добрата комуникация между изпълнителна, законодателна и местна власт.

Последните дни ни донесоха отлични новини за АМ „Хемус“ и за трасето Русе – Велико Търново. Ще припомня още, че бе построен съвсем нов мост над р. Янтра край Шемшево, където старото съоръжение рухна. Обезпечено е строителството на нова детска градина в кв. „Зона Б“. Правителството осигури и целеви средства за основни ремонти на пътната мрежа, а над 4 млн. лв. бяха насочени към старата и амортизирана водопроводна мрежа в старата част на Велико Търново. Този проект бе особено важен, защото предшества реализацията на големия проект за пълно обновяване на 38 улици и площадни пространства в старата градска част, финансиран по ОП „Региони в растеж“. Новите тръби са с 50-годишна гаранция.

С подкрепа от държавния бюджет във Велико Търново се извърши изграждане на подпорни стени и основен ремонт на оградата на детска градина „Ивайло“. Над 400 000 лева бяха отпуснати за възстановяване на осветлението на стадион „Ивайло“, което не бе функционирало от 1999 г. След връщането на над 20 декара от базата и терена на Сержантското училище се предвижда и изграждането на голям буферен паркинг и станция за зареждане на електробуси, които Община Велико Търново ще закупи по проект за интегриран градски транспорт. Предстои отпускането на средства на стойност 1,4 млн. лв. за укрепване на свлачището в района на манастирския комплекс „Великата лавра“ в подножието на Царевец. Отделно от това очакваме и отпускането на средства за изграждане на Северен пътен възел в района на жп гара и крепост Трапезица. Вече са отпуснати средства за нова пътна връзка от пътен възел „Качица“ към кварталите „Бузлуджа“ и „Зона В“. Предстои и рехабилитация на пътя между селата Присово, Пчелище, Церова кория, Къпиново и Миндя.

Този кратък обзор мисля, че дава представа за подкрепата, която местната власт има и за стъпките, които за това кратко време бяха направени във В. Търново и района със съдействието на кабинета и народните представители от най-голямата парламентарна група.

В. ЖИВКОВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!