Три скоростни пътя ще свързват магистрала "Хемус" с Велико Търново и Горна Оряховица | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Три скоростни пътя ще свързват магистрала „Хемус“ с Велико Търново и Горна Оряховица

Публикувана на: 14.12.2018г. 3602 прегледа

ТРИ СКОРОСТНИ ПЪТЯ ЩЕ СВЪРЖАТ БЪДЕЩАТА МАГИСТРАЛА „ХЕМУС“ С ВЕЛИКО ТЪРНОВО И С ГОРНА ОРЯХОВИЦА, ЗАЯВИ ЗА „БОРБА“ КМЕТЪТ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ДАНИЕЛ ПАНОВ. Последните изменения на трасето, приети през 2016 година, предвиждат то да преминава на около 10-13 километра северно от старата столица и железничарския град, но за да бъде достъпът оптимален, ще бъдат изградени няколко пътни възела и трасета за достъп – както от северозапад, така и от североизток.

Най-бърз достъп от Велико Търново до магистралата ще има западно от града. Само на 5 километра е планирана русенската магистрала, която ще пресича землището на село Момин сбор. Оттам на още пет километра ще е първият пътен възел с АМ „Хемус“. Наскоро Върховният административен съд се произнесе окончателно и утвърди трасето на аутобана Русе – Велико Търново и реално изграждането му може да започне паралелно с „Хемус“.

ДОРИ И РУСЕНСКАТА МАГИСТРАЛА ДА СЕ ЗАБАВИ, ВТОРИЯТ ДОСТЪП ДО АМ „ХЕМУС“ ЩЕ БЪДЕ СЕВЕРНО ОТ СТАРОПРЕСТОЛНИЯ ГРАД – В РАЙОНА НА С. ПОЛИКРАИЩЕ. Или казано другояче, след 13 км по първокласния път Велико Търново – Русе ще се излиза директно на магистралата за София.

Скоростен път ще свърже бъдещата магистрала „Хемус“ с летището и жп гарата в Горна Оряховица. По този начин индустрията в железничарския град ще получи бърза връзка и с магистралата Русе – Велико Търново.

Скоростният път ще е с дължина около 10 километра, неговото начало ще е в района на горнооряховското летище, а покрай селата Правда, Първомайци, Янтра и Поликраище ще достига до магистрала „Хемус“. Връзката бе договорена след поредица от разговори между Даниел Панов и бившия регионален министър Николай Нанков. Вече е изготвен и технически проект за трасето.

В непосредствена близост ще е и единият от двата пътни възела, които ще свързват „Хемус“ с магистралата Русе – Велико Търново. По този начин железничарският град няма да остане изолиран от най-важните пътни артерии за Северна България.

Преди два дни правителството отпусна 1,35 милиарда лева, с които ще бъде финансирано строителството на общо 134 километра от АМ „Хемус“ между местността Боаза след Ябланица и Велико Търново. Кметът Даниел Панов коментира, че това ще е най-крупната инвестиция в стратегическата инфраструктура на Северна България още от времето на Тодор Живков, когато са построени малко над 120 км от магистрала „Хемус“.

АМ „Хемус“ чертае бъдещето на Северна България. Дълги години магистралата бе имагинерно понятие, а от сега нататък вече ще говорим за изграждането й. Тя дава реален шанс на Велико Търново, Горна Оряховица, също и на Севлиево, да се превърнат в един огромен логистичен център както в България, така и в Югоизточна Европа. Край нашите два града ще се пресичат два европейски коридора. Очаквам, че традиционно високият инвестиционен интерес към Велико Търново и Горна Оряховица сега ще стане още по-силен“, коментира Даниел Панов.

Стилян НАЙДЕНОВ

loading...

Коментари за "Три скоростни пътя ще свързват магистрала „Хемус“ с Велико Търново и Горна Оряховица"

 • 14.12.2018 в 12:39

  Това в кой век ще стане…..

  Отговор
 • 14.12.2018 в 13:08

  Когато стане улица Крайбрежна, на старото военно – водния проект, новия център, и когато няма разкопани улици във центъра на града (какво вика кмета – преди 6 години – имайте търпение) – тогава ще стане и магистралата. Ние не сме орли – няма да доживеем….Закривай. Дано градоначалника и крадливите фирми около него, и другите политически фигури, като си заминават от този свят (нали от старост) да преосмислят, че за там няма ремарке и са живели напразно в мизерия, заедно с нас

  Отговор
  • 14.12.2018 в 17:25

   Прекрасно казано

   Отговор
 • 14.12.2018 в 14:54

  Някой ден, може би, евентуално, ако още съществуват този вид сухоземни автомобили и ако не ние, то нашите деца ще си я ползват със здраве … С оглед темповете на всичко случващо се в града ни и държавата като цяло .

  Отговор
 • 14.12.2018 в 15:24

  Не ТРИ скоростни пътя, а ДВА. Защото това: „след 13 км по първокласния път Велико Търново – Русе ще се излиза директно на магистралата за София“ няма как да е „скоростен път“. Път, който минава през две села не може да е „скоростен“.

  Отговор
  • 16.12.2018 в 9:50

   ,,скоростен“ ще е, с великодушно отпуснатите 60км/ч извън населените места… Все пак и полицаите имат семейства……Трябва да стане бързо – този век, иначе проектът на арх.Нарди ще стане експонат за музей, повод за раздор между Националния исторически и Регионалния

   Отговор
 • 14.12.2018 в 18:30

  В кой век ли? Още ли има малоумници, които да задават такива въпроси? Само за справка: За девет години и въпреки Орешарски и две служебни правителства, бяха достроени Люлин, Тракия и Марица, потчи напълни построена цялата Струма и построени около 40 км от Хемус. И като пиша ДОстроени за първите три магистрали, считайте, че дострояването всъщност е построяване на по голямата част от магистралата.
  За какви векове ми говори червения трол, не знам. До няколко години Хемус, ще е готов!

  Отговор
 • 14.12.2018 в 20:02

  Дори през социализЪма не са ни заливали с толкова щедри обещания за светло бъдеще. УРА, другари!!!

  Отговор
 • 14.12.2018 в 20:13

  нека стане, тогава пишете.

  Отговор
 • 17.12.2018 в 1:00

  Надявам се пра-правнуците да я ползват магистралата, а за следващите 20-30г. си пожелавам Панов и компания да успеят да драснат с тиквено жълто поне една велоалея и да си донаредят инфантилните павенца по центъра. Наздраве тикви, да ви приседне!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *