106 четения

Три скоростни пътя ще свързват магистрала „Хемус“ с Велико Търново и Горна Оряховица

ТРИ СКОРОСТНИ ПЪТЯ ЩЕ СВЪРЖАТ БЪДЕЩАТА МАГИСТРАЛА „ХЕМУС“ С ВЕЛИКО ТЪРНОВО И С ГОРНА ОРЯХОВИЦА, ЗАЯВИ ЗА „БОРБА“ КМЕТЪТ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ДАНИЕЛ ПАНОВ. Последните изменения на трасето, приети през 2016 година, предвиждат то да преминава на около 10-13 километра северно от старата столица и железничарския град, но за да бъде достъпът оптимален, ще бъдат изградени няколко пътни възела и трасета за достъп – както от северозапад, така и от североизток.

Най-бърз достъп от Велико Търново до магистралата ще има западно от града. Само на 5 километра е планирана русенската магистрала, която ще пресича землището на село Момин сбор. Оттам на още пет километра ще е първият пътен възел с АМ „Хемус“. Наскоро Върховният административен съд се произнесе окончателно и утвърди трасето на аутобана Русе – Велико Търново и реално изграждането му може да започне паралелно с „Хемус“.

ДОРИ И РУСЕНСКАТА МАГИСТРАЛА ДА СЕ ЗАБАВИ, ВТОРИЯТ ДОСТЪП ДО АМ „ХЕМУС“ ЩЕ БЪДЕ СЕВЕРНО ОТ СТАРОПРЕСТОЛНИЯ ГРАД – В РАЙОНА НА С. ПОЛИКРАИЩЕ. Или казано другояче, след 13 км по първокласния път Велико Търново – Русе ще се излиза директно на магистралата за София.

Скоростен път ще свърже бъдещата магистрала „Хемус“ с летището и жп гарата в Горна Оряховица. По този начин индустрията в железничарския град ще получи бърза връзка и с магистралата Русе – Велико Търново.

Скоростният път ще е с дължина около 10 километра, неговото начало ще е в района на горнооряховското летище, а покрай селата Правда, Първомайци, Янтра и Поликраище ще достига до магистрала „Хемус“. Връзката бе договорена след поредица от разговори между Даниел Панов и бившия регионален министър Николай Нанков. Вече е изготвен и технически проект за трасето.

В непосредствена близост ще е и единият от двата пътни възела, които ще свързват „Хемус“ с магистралата Русе – Велико Търново. По този начин железничарският град няма да остане изолиран от най-важните пътни артерии за Северна България.

Преди два дни правителството отпусна 1,35 милиарда лева, с които ще бъде финансирано строителството на общо 134 километра от АМ „Хемус“ между местността Боаза след Ябланица и Велико Търново. Кметът Даниел Панов коментира, че това ще е най-крупната инвестиция в стратегическата инфраструктура на Северна България още от времето на Тодор Живков, когато са построени малко над 120 км от магистрала „Хемус“.

АМ „Хемус“ чертае бъдещето на Северна България. Дълги години магистралата бе имагинерно понятие, а от сега нататък вече ще говорим за изграждането й. Тя дава реален шанс на Велико Търново, Горна Оряховица, също и на Севлиево, да се превърнат в един огромен логистичен център както в България, така и в Югоизточна Европа. Край нашите два града ще се пресичат два европейски коридора. Очаквам, че традиционно високият инвестиционен интерес към Велико Търново и Горна Оряховица сега ще стане още по-силен“, коментира Даниел Панов.

Стилян НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *