Новини

Фотограф попадна в имотна сага заради фалшив документ за двор в Драгижево

Руси Русев успя да спечели в съда благодарение на безплатен адвокат от Регионалния център за консултиране

 

ЕДИН ОТ МАЛКОТО ФОТОГРАФИ С МАЙСТОРСКО СВИДЕТЕЛСТВО и режисьор самодеец Руси Русев успя да събори кметска заповед за обсебване на негова земя от роднини. Административният съд е обявил за нищожна заповед на кметицата на Лясковец д-р Ивелина Гецова за частично изменение на ПУП в Драгижево от 2004 г. Делото бе заведено преди няколко месеца, след като Руси Русев потърси помощ от безплатните адвокати на Регионалния център за консултиране. Със случая се зае адвокат Весела Йорданова.

ПРЕЗ 2008 Г. РУСИ РУСЕВ РЕШАВА ДА ПРОДАДЕ СВОЯ двор от 1360 кв. м с кладенец, който е дарение от баба му Яна през далечната 1975 г. Купувач е Георги Янчев от Сандански, които иска да си направи къща за гости в Драгижево и е кръстник на децата на фотографа. Двамата пазарят мястото за 23 000 лева. Започва събиране на документи и изповядването на сделката се проточва във времето. Едва през 2010 г. отиват при нотариус и се оказва, че за 355 кв. м от имота има друг нотариален акт със собственици братовчедите на Руси. В документацията стои негова молба за промяна на ПУП, въз основа на която е направена промяната. Мъжът се хваща за главата, защото никога не е писал молба. До финализиране на сделката не се стига, но парите са дадени и 65-годишният фотограф ги е похарчил. Сделката е висяща и до момента, но Георги Янчев поставя условия на Руси – или имота, или парите.

Той започва проверка на документацията и открива, че въпросната молба е напечатана и под нея стои неговото име без подпис. Започва да ходи в общинската администрация в Лясковец и да казва, че такава молба не е правил, защото няма правен интерес от това и цялото място от 1360 кв. м си е негово и само негово. Стига се до питания от негова страна на сесии в града, до скандали и словестни битки. После Руси подава жалба в прокуратурата в Горна Оряховица за фалшивата молба. Неговият случай стига и до Окръжна прокуратура, но удря на камък. Така минават години в протакане и размотаване. До тази пролет, когато най-сетне се намира адвокат, който да приеме сагата на Руси присърце и да заведе дело с искане за нищожност на кметска заповед за промяна на ПУП по фалшиво искане на Руси Русев. С тази промяна той се сдобива със съсобственици, които в момента му искат да си откупи своите дарени 355 кв. м за 6000 лева.

НА 12 НОЕМВРИ Т.Г. СЪДЪТ ОБАЧЕ ОБЯВЯВА НИЩОЖНОСТТА на заповед N 1845/05.11.2004. на кмета на община Лясковец, с която е одобрено частично изменение на подробен устройствен план – план за регулация в квартал 19 по плана на Драгижево.

„По делото бе направена експертиза и благодарение на компетентното вещо лице и адвокатката спечелих. 14 години са ме били вкарали в имотна клопка и ако не бях тръгнал да продавам, кой знае кога щях да науча. През това време съм бил земеделски производител и съм плащал данъци за 355 кв. м, които са ми били отнети с измама. Ще съдя виновните за този кошмар, но сега да питам прокуратурата пак ли няма данни за извършено престъпление при обявена за нищожна кметска заповед“, се гневи Руси Русев.

В случая става дума и за техническото лице, което отговаря за въпросното село и се е занимало със случая. Как е възможно да се приеме за истинска молба лист хартия без подписа на Руси Русев и само с написано негово име уж от него. Графична експертиза по гражданското дело е показала,че почеркът не е негов. Това би трябвало да стига за образуване на досъдебно производство на база решението на Административния съд.

Нели СУКОВА

Сн. архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *