Новини

Народният представител Весела Лечева: „Управляващите се разминават с обществото, защото живеят в паралелни държави“

Весела Лечева е депутат вече в две народни събрания. Била е зам.-председател на комисията по въпросите на децата, младежта и спорта. Бивш председател е на Държавната агенция за младежта и спорта (ДАМС). В момента е зам.-председател на парламентарната група на БСП. От около два месеца тя обикаля страната и населените места във Великотърновска област, която представлява в Народното събрание, за да представя проекта на социалистите „Визия за България“. Казва, че тези срещи с хората й помагат да усети България такава, каквато я живеят хората и каквато искат да я живеят и децата им.

– Г-жо Лечева, как си представяте един възможен обществен договор между БСП и гражданите на България?

– Като ясни обществени, макар и неписани, ангажименти, които представителите на БСП ще следват. Като договор за отговорността, която  политиците трябва да носят за всички решения, които взимат, защото решенията засягат гражданите. И като договор, в който гражданите ще бъдат коректива за всичко това – ще изискват, ще подкрепят политиците и, когато не са доволни от резултата, ще излизат на протест. Аз съм за протестите, защото те ясно показват отношението към конкретен проблем.

Общественият договор е възможен, когато ние сме откровени, когато изнасяме проблема пред хората и показваме пътищата, по които той може да бъде решен. Ако видим подкрепата им, когато имаме тяхната енергия, е ясно, че ще можем и да реализираме това, което предлагаме. Само когато тази връзка между нас и между хората е пряка, ще можем да виждаме дали сме във вярната посока, или не. Разминаваме ли се, се появяват протестите. Те са знак, че хората са гневни. Появят ли се протестите, главният въпрос не е дали те са организирани, главният въпрос е за това разминаване. И кой носи конкретна отговорност.

– И къде се разминаваме?

– С вас – едва ли… Разминават се управляващите с обществото, защото живеят в паралелни държави. Като опозиция БСП е коректив, но трябва да може да предлага алтернатива и да дава решения. Ние ги предлагаме, но управляващите изобщо не ги подлагат на дебат, не искат и да чуят аргументите ни. Понякога решенията са свързани с болезнени действия, които политиците и правителството трябва да направят, но ако съумеем да ги обясним правилно на хората, ще имаме подкрепата им да ги извършим.

Веднага ще дам пример за данъчната система на България. Преди години, когато пак бяхме в навечерието на избори, започнахме да говорим за плоския данък, за това колко години може да се задържи, кого ще облекчи, за кого и защо е по-справедлив като система. Управляващите започнаха постоянно да повтарят, че опозицията иска да вдига данъците. Кой иска да му се вдигат данъците? Никой, разбира се, и естествено гласът на управляващите беше доста по-ясно чут от нашия. Обаче по-справедливата данъчна политика и система е добра и за държавата, и за гражданите. И ето – по-уязвимата част от българите плаща същия данък, който плащат и богатите. А това не е справедливо.

Непопулярните решения отнемат от политическата цена и от рейтинга, но това не означава, че не трябва да бъдат взимани. Така е и с администрацията. Всички виждаме, че

 

АДМИНИСТРАЦИЯТА ВСЕ ПОВЕЧЕ СЕ РАЗШИРЯВА И ХОРАТА ПАК СА НЕДОВОЛНИ ОТ УСЛУГИТЕ, КОИТО НЕ ПОЛУЧАВАТ

 

Администрацията трябва да бъде в помощ на гражданите, не хората да се чувстват виновни, че са потърсили помощта на някоя институция. Същото е и със системата в МРВ. Говорим, че близо 60 000 са заети в тази сфера и в крайна сметка хората не се усещат по-сигурни и по-защитени. Но когато Михаил Миков като вътрешен министър в края на мандата си предложи структурни промени, това предизвика огромен гняв.

– Проектът „Визия за България“ може ли да бъде такъв обществен договор?

– Може и се надявам да бъде. Надявам се да бъде и договор между политическите сили. Нашата платформа „Визия за България“, която вярвам след конгреса на БСП да прерасне в управленска програма, може бъде основа на общ политически консенсус. Договор, че който и да дойде на власт, няма да започва отначало, а ще надгражда политики. По определени обществено значими теми трябва да има консенсус. Образованието и здравеопазването са такива жизненоважни сектори за нацията ни. Щом там постигнем съгласие, че реформа е нужна, която и да е политическата сила на власт, тя се ангажира с тази реформа каквото и да й струва това.

– Възможен ли е такъв консенсус?

– Тридесет години по-късно се видя, че

 

ТОЗИ ПОЛИТИЧЕСКИ МОДЕЛ, В КОЙТО ЖИВЕЕМ, НЕ РАБОТИ, КАКТО ИСКАМЕ

 

Когато ме питат кой модел искате да промените, винаги казвам – ето този модел, в който всяко едно управление декларира: ние сме основателите на държавата. 30 г. по-късно сме на дъното на таблицата с незавидни демографски показатели, доходи, грамотност, здраве, липса на усещане за сигурност – коя от тези теми не е достатъчно значима! Когато застанеш пред гражданите с претенцията, че си готов да управляваш, трябва да бъдеш готов да стигнеш до края. Най-вече там, където трябва да се бръкне надълбоко и да се среже, да го направиш.

– Какво според вас би мотивирало хората отново да започнат да слушат политиците, да вярват и да отидат на избори?

– Не мога да говоря от името на политиците. Мога само от името на хората, които представлявам. Апатията наистина е много голяма. Всички сме изморени от дългия преход. Всички очаквахме по-бързо да се случат хубавите неща и те да бъдат повече. Може би

 

ТОЗИ КАПИТАЛИЗЪМ, КОЙТО ВЪРЛУВА В ПОСЛЕДНИТЕ СИ ГОДИНИ С НАЙ-ЛОШОТО СИ ЛИЦЕ, ПРАВИ ХОРАТА СКЕПТИЧНИ

 

че който и да дойде на власт, всичко ще си е същото. Те вече не вярват, че нещо за тях ще се промени. И по-лошото е, че те не очакват това да се случи и за техните деца, затова ги изпращат да живеят навън.

Понеже преди малко говорихме за промяна на модела, ние този път решихме да променим нашия разговор с хората. Решихме да не предлагаме готов документ, разработен от наши експерти, а да предложим възможна визия за развитието на България в определени сектори като здравеопазване, образование, икономика и демография. Предложихме дискусия с гражданите, за да ги чуем и да ни дадат идеи за решения и така заедно да съставим „Визия за България“. Така хората вече не са просто слушатели, а активни участници в изработването на крайния документ. Това е и начинът те да вземат участие в реформите, които предстоят.

– Но защо въпреки това, въпреки провалите в това управление, въпреки протестите, хората като че ли още не припознават БСП като алтернатива?

– Ето това, което не можем да преодолеем и вероятно тези механизми, които използваме, за да спечелим общественото доверие, все още не са достатъчни. Да, удобна е позицията на опонентите ни – БСП вече беше колко пъти във властта, и какво от това. Да,

 

ТРУДНО СЕ ВРЪЩА ВЕДНЪЖ ИЗГУБЕНО ДОВЕРИЕ

 

Но да сме честни – последният ни пълен четиригодишен мандат, в който бяхме в коалиция, е едно от най-успешните коалиционни правителства за България. Следващите дори не успяха да си изкарат мандата докрай. Коалиционните правителства не са само български модел, така е в много други държави.

Въпросът не е в това, че правителството е коалиционно, а в критериите, при които една коалиция съществува и работи. Какво я свързва тази коалиция, колко ясно са разписани правилата пред обществеността. Борисов беше този, който натовари думата „коалиция“ с негативи, но след това на него самия му се наложи да управлява в коалиция и видя, че не е толкова лесно такова управление.

Но да се върна на въпроса защо въпреки всичко нямаме 5 – 10% одобрение над управляващите, въпреки че хората ясно изразяват вече недоволството си. Една от причините е, че като че ли има трайно убеждение някой отвън да ни подреди страната. Някой различен от досега представените политически сили, нов политически проект. Но на политическата сцена се явиха много такива субекти и бързо загаснаха. СДС, НДСВ, ГЕРБ – това са все политически сили, на които, като им махнеш лидера, и те изчезват, защото не ги свърза идеология. Каква беше идеологията на СДС, помните ли? Смес от антикомунистически заклинания и неолиберални икономически догми. Но това явно не е идеология, която може да те държи в следващите 50 г. После дойде НДСВ със същите хиперочаквания от хората и си замина, след като лидерът им си тръгна.

 

ПРЕДСТАВЯМ СИ, АКО ЛИДЕР НЕ Е БОРИСОВ, КОЛКО ДЪЛГО ЩЕ ЖИВЕЕ ГЕРБ

 

– И кой е новият политически проект, на който хората се надяват сега?

– Пак ще кажа, че не е важно за обществото дали Х ще е министър, а какво ще направи, като стане министър.

– Ние сякаш обичаме да митологизираме някого и след това да развенчаваме идола си.

– Хората трябва да бъдат по-взискателни и да търсят отговорност от политиците, които не си спазват ангажиментите. Когато дойдеш на власт и кажеш, че предишното правителство е корумпирано и си готов тази корупция да я изкорениш, трябва да го направиш. Когато кажеш, че ще направиш пенсиите 300 лв., трябва да го направиш. Другото е манипулация и тя е много недостойна.

– И каква е каузата на БСП?

– Хората да чувстват държавата като гарант за всички техни права, за здравеопазване, сигурност, образование. Държавата да ги защитава. Когато се почувстват беззащитни, да потърсят помощ не в конкретен човек, който да ходатайства, а в конкретна институция. Това е демокрацията в крайна сметка.

 

ЗАКОНЪТ И ПРАВИЛАТА – ТЕ ДА СА ВОДЕЩИ И ХОРАТА ДА БЪДАТ ПАЗЕНИ ОТ ЗАКОНА И ПРАВИЛАТА, А НЕ ОТ КОНКРЕТЕН ЧОВЕК

 

Защото сега казват, че Борисов раздава парите и правосъдието, че спира и пуска обществени поръчки. Нормалното е институциите да работят, а не той да се хвали по медиите.

– А каква е личната ви кауза, която ви носи удовлетворение?

– Много трудно мога да видя в политиката конкретен резултат. Не е като в спорта, където или си уцелил, или не си, или си първи, или не си. Личната ми кауза е да живеем в по-справедлива и уредена държава и хората да ме чувстват като партньор. Искам да дойде моментът, в който хората ще се оплакват по-малко, а повече ще чувам – искаме от теб да направиш това и това, а ние ще ти помогнем да го направиш.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *