Новини

Правителството даде 520 хил. за ремонт на два моста в Дебелец

С РЕШЕНИЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО СА ОТПУСНАТИ 520 ХИЛ. ЛВ. ЗА РЕМОНТ НА ДВА моста в Дебелец. Добрата новина обяви специално за „Борба“ зам.-кметът проф. Георги Камарашев. Започваме процедури по избор на изпълнител за ремонтите, след като парите вече са по сметките ни. Единият от двата моста е в промишлената зона, където текат паралелни ремонти в свлачищния участък над стадиона, а другият е старинният каменен мост, който стоеше неоправен след пораженията от голямото наводнение през юни 2014-а, обясни зам.-градоначалникът. Именно в района на реконструкциите трябва да излезе новата магистрала, която ще свързва старата столица с Русе.

По-голямата част от финансирането ще е за красивия каменен мост в градчето, който ще бъде осветен и превърнат в туристическа атракция. Съоръжението е преживяло 4 големи земетресения и 3 мащабни наводнения, но при последното бе с увредени елементи.

Правеният преди повече от 3 века стар мост на Дебелец е послужил за модел на този, който Колю Фичето е градил край Бяла, и има статут на архитектурен паметник.

Каменният мост е една от емблемите на Дебелец.

Стилян НАЙДЕНОВ

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *