Строителна фирма запорира сметките на ВТУ, преподавателите могат да останат без заплати, студентите без стипендии

Зам.-деканът по учебната част обяви за виновници ВМРО, зам.-министър и бившия ректор

 

СТРОИТЕЛНА ФИРМА Е ЗАПОРИРАЛА СМЕТКИТЕ НА ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ и съществува реална опасност преподавателите да останат без заплати в края на годината, а студентите да не успеят да си вземат стипендиите.

Новината съобщиха във Фейсбук доц. Светлозар Влайков, зам.-декан по учебната част в Православния богословски факултет и народният представител доц. Милен Михов.

Строителната фирма, която е реагирала така радикално, е работила във вуза по времето на предишното ректорско ръководство. Средствата, които тя си търси, са в размер на 80 000 лв. Те не са й изплатени и заради заведени съдебни дела от страна на новото ректорско ръководство. Две съдебни инстанции са се произнесли в полза на ВТУ, но фирмата е обжалвала пред ВКС и инстанцията е постановила ВТУ да изплати исканата сума.

„Предполагам, че много от колегите са неприятно изненадани от факта, че не са получили аванс. Ето каква или по-скоро кои са причините за това. От няколко дена сметките на университета са запорирани от една фирма от обръча на ВМРО, извършвала ремонтни дейности (с много лошо качество впрочем) по време на управлението на предишното ръководство. Най-изявени представители на което са един депутат (който не си е мръднал пръста за университета), един зам.-министър, на когото му бягат затворниците, и който се е изхитрил да работи на 3 места едновременно (т.е. 24 ч. в денонощието) и един бивш „много успешен“ ректор (агент на ДС). Та тази несвета троица чрез фирмата на един „гений“, който за 4 год. е ставал 4 пъти доктор на науките и няколко пъти професор, естествено, и той от ВМРО, е причината да не си получим парите. От три години тези хора водят война срещу всички работещи във ВТУ с такива подли милиционерски хватки като доноси, запори и т.н. Питам колегите, симпатизиращи на управляващата партия: „Кефят ли ви тези коалиционни партньори, които ви оставиха без пари?“. Питам приятелите си от същата партия: „Докога ще търпите тая огромна смърдяща торба с боклук, която ви виси на врата със страшна сила, и от която от време на време отвръщате гнусливо глава (скандала с паспортите, раздаването на пари за храна в армията без обществена поръчка и много други)?“. Тежи ви като камък и тя ще ви потопи, да знаете! А иначе тези „герои“ ще си вземат огромните коледни бонуси като държавна администрация с чиста съвест!“, е написал в поста си доц. Влайков.

„ДЛЪЖЕН СЪМ КАТЕГОРИЧНО ДА ОПРОВЕРГАЯ ТЕЗИ НЕВЕРНИ И ЛЪЖЛИВИ ТВЪРДЕНИЯ, ЧЕ АЗ ИМАМ НЯКАКВА СЪПРИЧАСТНОСТ КЪМ ФИНАНСОВИТЕ ПРОБЛЕМИ НА ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“. За първи път реагирам на подобни обвинения, защото този път е замесена и организацията, в която членувам вече 25 г. Нямам мотив, нито пък възможности да блокирам сметките на университета и никога не ми е минавало през ума да направя такова нещо, което ще остави колегите ми без заплати“, коментира в емоционалното си изявление вчера народният представител от ВМРО и преподавател във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ доц. Милен Михов.

Той обясни и това, че всички бюджетни организации в България, в това число училища и университети, са в системата за електронно бюджетно разплащане, която не може да бъде блокирана и запорирана. „Доколкото имам информация бюджетът е изпълнил всички ангажименти към ВТУ за 2018 г. Но още днес аз ще поискам отговор от министъра на образованието за това дали са разплатени съгласно бюджета всички задължения на министерството към ВТУ и кога са били направени преводите, за да е ясно откъде идват проблемите на ВТУ“, заяви още доц. Михов в емоционалното си обръщение.

 

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *