230 четения

Търновска психоложка овладя иновативните психологични техники коучинг и НЛП

Наталия Любенова е една от двете българки, успешно завършили обучителен семинар на NLP института в Мюнхен

 

Училищният психолог на СОУ „Емилиян Станев“ във Велико Търново д-р Наталия Любенова бе сред двете българки в първия випуск за обучение на иновативните психологични техники коучинг и нерволингвистично програмиране (НЛП) на института в Мюнхен. Мастър курсът бил с продължителност почти 3 месеца, с два изнесени модула в Румъния, изцяло на английски език, организиран по европейска програма, до която са допуснати само селектирани кандидати от седем страни от стария континент, отговарящи на многобройни изисквания като образование, досег за работа с млади хора, участие в доброволчески организации и т.н. Наталия Любенова имала щастието да се учи от едни от най-добрите коуч и НЛП треньори в Европа – Стивън Мунлар и Влад Григорас. Придобите умения тя ще приложи при консултациите с учениците на школото за изваждане на бял свят на техния потенциал, при учителите, които са застрашени от синдрома на професионалното изчерпване, наречен прегряване или Burtout, както и при пациентите в отделението по реанимация, където периодично доброволства.

Първата техника, която усвоила – коучинг, означава буквално „да тренирам“ и „обучавам“ и има за цел да помогне на човека, също както спортния треньор на атлета за максимално добри постижения.

„Според теорията на коучинга, хората могат да се оприличават на жълъди и всеки от тях има необходимия потенциал да порасне като голямо дърво. Коучингът се превръща в една техника, която отговаря на съвременния начин на живот – забързан, с високи изисквания, защото този похват не навлиза в особена дълбочина, но по много фин начин размества пластовете, така че да преподредим нашите вътрешни слоеве и да намерим ресурс за изминаване на най-краткия път до целта си“, обясни търновката.

Вторият принцип се нарича НЛП и означава невролингвистично програмиране. Той възниква около средата на 70-те години, а негови основатели са Ричърд Бендлър и професорът по лингвистика Джон Гриндър.

„Това е техника за изследване на собственото поведение и това на околните, помага ни да осъзнаем какви са нашите стремежи, желания, житейски модели, кои са хората, които биха могли да ни подкрепят за постигане на целите. Много ценно е, че чрез нея успяваме да премодулираме ценности, вярвания, да виждаме нови възможности. Засегнат е принципът за времевия отрязък. Когато си поставим срок на мечтите те се превръщат в цели, защото иначе една цел остава много дифузна и почти недостижима, ако не й поставим времева граница“, коментира д-р Любенова.

В практиката си е забелязала как хората търсят бързи решения на проблемите си, искат резултати веднага и търпението им, по отношение случване на ефекта е в много по-кратки срокове.

Д-р Любенова планира да проведе обучение първоначално с учителите в школото по отношение коучинг техники за работа с родители и смята да се посвети на превенцията на преподавателите от синдрома на емоционалното прегряване, на което са изложени също и лекарите, IT специалистите и т.н. По нейни думи това състояние лека полека завладява човека и той, отдавайки се на работата, не го забелязва. Заради нея учителите забравят кога са се нахранили, починали, раздават се изцяло на децата и пренебрегват себе си.

Другата линия, по която продължава работа, е доброволческата й дейност в отделението по реанимация в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. Посещава звеното, когато ръководството забележи важни случаи, нуждаещи се от психологическа подкрепа.

Галина ГЕОРГИЕВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *