28 четения

Трима военни министри се занимаваха с детска градина „Здравец”, замразен строеж може да я събори

ЗАМРАЗЕНИЯТ СТРОЕЖ ЗА НОВОТО КРИЛО НА ДЕТСКА ГРАДИНА „ЗДРАВЕЦ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ВЕЧЕ ЗАПЛАШВА ДА НАНЕСЕ НЕПОПРАВИМИ ПОРАЖЕНИЯ ВЪРХУ ОСНОВНАТА СГРАДА. Проблемът идва от това, че строежът, който е залепен за детската градина, е останал без покрив. Цялата вода, която се събира в недовършените помещения, слиза по стените на детската градина. „Ние не сме санирани, което утежнява ситуацията. През зимата, когато вътре в детската градина е топло, навън всичко замръзва. Така преди две години падна част от фасадата и така си и остана“, признава директорът на детското заведение Илияна Стойчева.

Само за последните две години тя е пратила седем докладни записки до общината, в които моли за помощ. Отговор не получава, не е предвиден и ремонт на детската градина. „Градината е строена 1972 г. и оттогава не е ремонтирана. Нормално е след толкова време всяка сграда да изисква ремонт. Вижте кабинета ми, да ви покажа тоалетните, кухненския блок – навсякъде има отпечатъци на времето. ВиК мрежата е в окаяно състояние, тръбите са корозирали. На едно и също място за последните три години сме правили три или четири аварийни ремонта. Тръбите избиват всеки път, щом затворим детската градина през зимата за повече дни и спрем отоплението“, допълва г-жа Стойчева.

Само фактът, че сградата е отлично строена в началото на 70-те години, спасява детската градина. Родителите обаче са започнали да роптаят – и с право, заради ужасното състояние на тоалетните, които децата им ползват. Плочникът пред сградата е накъдрен, защото детската градина е строена върху наклон и е нормално земята да се сляга. Родителите мърморят и за това, че се препъват, когато водят и взимат децата си. „Аз нищо не мога да направя, освен да пиша докладни. И го правя. На всеки три месеца пускам. А миналата година всеки месец, на всяко седмо число пишех от какво детската градина има нужда и какво е поредното предписание, което сме получили. Понеже тази сграда не е била поддържана постоянно, не са й правени малките нужни ремонти, в един момент се оказва, че тя има нужда от цялостен и спешен ремонт. – саниране, санитарни възли, ВиК инсталация, кухненският блок, тунелът“, изброява директорката. И допълва, че за последните 10 г. в повереното й детско заведение, са пребоядисани само две занимални и са им подменени лампите, за да отговарят на съвременните изисквания.

Тунелът, който се оказва една от забележителностите на детска градина „Здравец“, също има нужда от ремонт. В момента той е нещо като дворец на културата и спорта, но в изключително минивариант. Тунелът, който в края на 70-те години на миналия век, е бил топлата връзка между кухненския блок и пералното помещение, сега е зала за музикални занимания на децата, спортен салон, театрален салон, мястото, където се провеждат родителските срещи и всички тържества.

От РЗИ преди време написали предписание и задължили директорката да направи изолация на тавана. Инспекцията видяла тунела като физкултурен салон и специалистите веднага възроптали, че няма изолация. Директорката запретнала ръкави и с помощта на колегите си и огняря на градината тунелът бил изолиран и все пак придобил по-нормален вид. Балатумът обаче е в ужасно състояние и родителите не пропускат да й напомнят това всеки път, когато тя ги покани в салона за тържества и всякакви занимания.

Преди няколко месеца родители поискали от нея да им преснима документацията по случая и тогава се оказало, че директорката е събрала една доста солидна папка с докладни и снимки, които показват лошото състояние на сградата. „Аз друг план нямам и не мога да имам. Мога само да пиша. Защото и това, ако спра да правя, ще ме обвинят, че бездействам“, признава Илияна Стойчева.

ЗАМРАЗЕНИЯТ СТРОЕЖ НА НЕСТАНАЛОТО КРИЛО ОБАЧЕ ОСТАВА НАЙ-СЕРИОЗНИЯТ ПРОБЛЕМ ЗА ДЕТСКАТА ГРАДИНА. Историята с това крило е от 2009 г., когато тогавашният кмет д-р Румен Рашев и тогавашният министър на отбраната Николай Цонев направиха първа копка.

После общината преотстъпи терена на министерството на отбраната, за да си завърши то крилото, в което трябваше с предимство да ходят децата на военните. „В онези години правителството и министерството на отбраната водеха и социална политика. Във всеки град, в който имаше струпване на военни, имаше такива детски градини. Но правителствата се смениха, социалната дирекция на МО беше закрита и строежът стигна донякъде. Фирмата си тръгна, ние успяхме само да я накараме да препокрие и тази част от детската градина, която беше разпокрита заради изграждането на някакво общо спортно съоръжение“, разказва г-жа Стойчева. После общината отново си върнала терена, за да продължи да работи по строежа. Единственото, което обаче се случило, била една телена ограда, за да не влизат децата в строежа. Обаче въпреки това от време на време пожарната ходи да гаси там пожари, запалени от бездомници и тийнейджъри, които търсят силни усещания.

И още малко история.

ТРИМА ВОЕННИ МИНИСТРИ СЕ ЗАНИМАВАХА СЪС СЪДБАТА НА ДЕТСКАТА ГРАДИНА. Година преди първата копка е сключен договорът между министерството и община В. Търново – на 18 юли 2008 г. Строителството тръгна и бързо спря поради липсата на пари. Проблемът последователно беше прехвърлен на следващия министър Николай Младенов и на този след него – Аню Ангелов.

Новият корпус трябваше да бъде двуетажен и идентичен с основната сграда на детската градина. В него ще могат да ходят около 50 деца.

Според договора, който общината и Министерството на отбраната са сключили, освен нов корпус трябваше да бъде направен ремонт и на кухненския блок, който щеше да обслужва и двете части на детската градина. Те трябваше да бъдат свързани с топла връзка, което щеше да даде възможност за построяването на басейн и физкултурен салон. Общата стойност на проекта тогава беше 500 000 лв. Колко ще струва това сега…, никой не знае.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *