Новини

Благотворителен концерт ще набира средства за училището по изкуства в Русаля

Школото е уникален проект, който няма аналог в Източна Европа

 

БЛАГОТВОРИТЕЛЕН КОНЦЕРТ НА 20 ДЕКЕМВРИ ЩЕ НАБИРА СРЕДСТВА ЗА ЧАСТНОТО УЧИЛИЩЕ ПО ИЗКУСТВАТА „ДИМИТЪР ЕКИМОВ“ В РУСАЛЯ. Концертът е в клуб „Мелон“ от 20,30 часа, входът е 5 лв. и всички събрани средства са предназначени за децата, които се обучават в школото по изкуства и занаяти.

Малките възпитаници на училището, местните групи Bluesberries и Кову, Виктория Георгиева са сред участниците в шоуто. Сцената е отворена за всички таланти, които искат да се включат в благотворителния концерт. Преди концерта членове на екипа на училището ще разкажат за целите, учебния процес и всекидневието на това уникално за България училище, което се намира на няколко километра от Велико Търново.

За тези, които не могат да присъстват, вече са поставени кутии за дарения, изработени от самите деца, в клуб „Мелон”, клуб „Седем”, клуб „ТАМ” и „Сандвичарница” на ул. „Независимост“ 33, които ще останат на тези места до Нова година, а на 17 и 18 декември ще бъде отворена и къщичка в коледния базар в парк „Марно поле“, където ще бъдат предлагани сувенири, изработени от децата.

Частно основно училище „Димитър Екимов“ е уникален проект, който се случва за първи път в България и няма аналог нито на Балканите, нито в Източна Европа. Училището е пансион и предоставя безплатно образование, възпитание и грижа за деца от крайно бедни семейства и различни етноси. Учебната програма включва, освен общообразователните предмети засилено изучаване на изкуства – театър, музика, танц, рисуване, а от пети клас се застъпват и типични за България занаяти, приложими в съвременния бизнес. Въведен е пилотен модел, който се базира на алтернативни извънкласни дейности и менторски занимания, който помага за формирането на емоционалната интелигентност на всяко дете.

В момента в училището живеят и се учат 26 ученици от различни краища на страната – Русе, Варна, Сливен, Стара Загора, Свищов, Тетевен и пр. Децата започват обучението си от предучилищна група и ще учат тук до завършване на основно образование, а в бъдеще амбицията е обучението да продължи и до края на XII клас.

Училището работи от 2014 г. и до момента са построени и функционират учебен корпус и къща за живеене на два етажа. Предстои изграждането на къща за хранене, втори учебен корпус, спортна зала и две игрища, арткомплекс с театрална зала, изложбени пространства и творчески ателиета; открит амфитеатър, екоградинки, детски площадки, велоалеи и др. До момента в строителство и издръжка на училището са вложени 3 120 000 лв. Финансирането идва от чужди фондации и дарители, както и от лични средства на създателите. До седмата си година училището ще разчита изцяло на дарители и спонсори, финансиране по програми и проекти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *