Новини

Кметът на Полски Тръмбеш ходи на обмяна на опит в Италия по проект за над 5 млн. лв.

Кавал и гайда ще красят музей на музикалните инструменти в град Алкамо

 

Кметът на Полски Тръмбеш Георги Чакъров и екип от Павликени бяха на посещение в Италия за обмяна на опит по съвместен проект за над 5 млн. лв.

По време на посещението в Сицилия са се осъществили срещи с представители на три местни инициативни групи в градовете Енна, Алкамо и Кастеламаре дел Голфо. Целите на тези посещения са били да се почерпи опит от организации, които прилагат успешно подхода „Лидер”, да се обменят добри практики за прилагане на стратегиите за местно развитие и оживяване на територията, да се видят приложени на практика добри проектни идеи и не на последно място да се осъществят контакти за бъдещо сътрудничество и изготвяне на съвместни проекти, разказа Юлиян Вълчев, председател на Управителния съвет на сдружението „Местна инициативна група Павликени – Полски Тръмбеш”.

При посещението си в град Алкамо делегацията е била приета от кмета на града в кметството. Запознали са българите с организацията и структурата на тяхната МИГ (малка инициативна група) и с редица успешни проекти. Сред тях е създаване на музей на музикалните инструменти. По този повод кметът Георги Чакъров е предложил предоставяне от наша страна на кавал и гайда, които да представят България в музейната експозиция. Другото, което са направили италианците по същия европейски проект, е Театър на куклите – представяне на традиционни приказки под формата на куклен театър, и Музей на модерното изкуство.

 

В град Енна – най-високо разположения град на остров Сицилия, са били обсъждани начините за финансиране на организациите и разпределението на финансовите средства. Българите са били запознати с два успешни проекта в града.

Единият е за геопарк – съвместен международен проект за популяризиране на местната митология, вплетена в съвремието и под егидата на ЮНЕСКО. Идеята на проекта е създаването на редица продукти с шафран, в чиято изработка може да участват лично и туристите. Другият проект, впечатлил българите, е разработване на съществуващия замък като туристическа атракция.

В Кастелмаре дел Голфо местната група е запознала българите с проект за използване на храната като източник на здраве. За спомагането и реализирането на идеята допринася и наличието на минерална вода в района.

„С проекта и обмяната на опит в Италия ще се даде възможност да бъдат разработени проекти, които да получат финансиране, с което ще се подобри обликът на двете общини и ще се създадат условия за развитие на местния бизнес и земеделие. Общите идеи от гостуването в трите града в Сицилия тепърва ще се превръщат в конкретни реализации“, сподели Георги Чакъров.

Нели СУКОВА

Сн. личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *