92 четения

Проверка по сигнал в редакцията: Син вини джипито на Козловец за смъртта на майка си

Д-р Асен Йорданов: „Тя бе един от най-обгрижваните ми пациенти, не съм виновен, че е получила инсулт“

 

СИН ВИНИ ЛИЧНИЯ ЛЕКАР НА МАЙКА СИ ЗА НЕЙНАТА СМЪРТ и е написал жалба до всички възможни институции у нас, включително и до главния прокурор. Йордан Цанов живее във В. Търново, а майка му Дочка Гецова в Козловец. На 6 декември т.г. 63-годишната жена умира от инсулт в хоспис в Левски. Според жалбата на сина обаче всичко е започнало на 23 ноември, когато личният лекар д-р Асен Йорданов не е реагирал навременно и адекватно. Три дни по-рано майката се обадила на сина си, че й прилошало и паднала. Той си отишъл на село и я заварил отпаднала в леглото, още тогава потърсил лекаря, но той не отишъл, въпреки че Дочка била 100 процента инвалид. След това на жената е мерено кръвното, което било нестабилно и високо. Семейството ползвало услугите на пенсионирана медицинска сестра, а после и на акушерката в здравната служба. На 23 ноември синът звъни на тел. 112 и вика линейка от Свищов, защото на майката продължава да й е зле. Медиците мерят кръвно 180 на 100, питат какви лекарства пие, бият инжекция и си тръгват, без да я вземат в болница.

СЪЩИЯ ДЕН КЪМ 16 ЧАСА ЛИЧНИЯТ ЛЕКАР ОТИВА В КЪЩАТА на Гецова. Мери кръвното, изписва лекарства за болки и си тръгва. Казва на сина, че заминава за Италия и няколко дни няма да го има. На другия ден състоянието на жената обаче продължава да се влошава и близките я карат в неврологичното отделение във В. Търново. Изследванията показват, че Дочка е получила мозъчен инсулт още преди три дни. Йордан подчертава, че 10 дни лекарите от отделението се борили за живота на майка му и успели да я възстановят, колкото е възможно, но естествено, я изписали. Понеже нямало кой да се грижи за нея, близките я настанили в хоспис в Левски. Тя обаче вече била в будна кома и на 6 декември починала.

„След като я бяхме закарали във Велико Търново, аз отидох в Козловец при доктора да заверя рецептурната й книжка и му казах какво става. Питах го защо не е ходил при майка толкова дни преди, можело е да не се стигне до болница и е получила инсулта още на 21 ноември. Той тогава съжали и ми каза,че трябвало насила да го закарам у дома. Нали лекарите подписват клетва, как така насила, нали това им е работата, да гледат пациентите“, заяви в редакцията Йордан Цанов.

Д-Р АСЕН ЙОРДАНОВ Е ДЖИПИ НА ОВЧА МОГИЛА И КОЗЛОВЕЦ. Има около 2500 пациенти. Работи в тази практика от 10 години и е от Свищов. Бе открит по телефона за коментар и бе запознат с жалбата на сина на Дочка Гецова. Заяви, че вече е давал обяснения пред здравната каса и това е първата жалба срещу него.

„Дочка бе един от най-обгрижваните ми пациенти. Дори бе толкова доволна от мен, че написа благодарствено писмо в свищовски вестник. Преди да отида аз у тях, е ходила линейка. Как може спешните медици и аз да не открием, че има инсулт? Направила е хипертонична криза, мерено е кръвното, давани са лекарства. Не е била спешен случай. Аз предложих да я закарат в болница на 23 ноември, но те тогава отказаха. Нямам вина, че е получила инсулт и не се чувствам виновен, за да ме разтакават да давам обяснения и да ме пишат по вестниците”, каза д-р Йорданов. Що се отнася до ходенето му в Италия, той си е бил пуснал отпуск и е имал заместник, а не както се твърди в жалбата, че нямал такъв. Според д-р Йорданов жалбата срещу него до различни институции е тенденциозна и има за цел да урони доброто му име на лекар.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!