86 четения

„Виктория имоти“ отбеляза 10-годишнина с веруюто „Винаги работим в интерес на клиента”

Пазарът на имоти в застой, най-търсени са 2- и 3-стайни градски апартаменти в непрезастроени зони

 

10-годишно присъствие на регионалния пазар отбеляза една от най-престижните местни агенции за имоти. „Нашето верую е, че винаги работим в интерес на клиента. Имало е случаи даже да не взимаме комисиони от клиенти, които не са били удовлетворени, не по наша вина“, коментира Георги Славчев от „Виктория имоти“. Според него именно коректността и професионализмът са решаващи в отношението и с продавачи, и с купувачи, а имиджът и в този бранш е от изключително значение.

„В МОМЕНТА ПАЗАРЪТ НА ИМОТИ Е В ПЕРИОД НА ЗАСТОЙ ПО ОТНОШЕНИЕ НА ЦЕНИТЕ. Търсещите имоти не се надпреварват да купуват „на всяка цена“ , а внимателно анализират, съветват се и тогава решават. Между 500 и 550 евро е цената на квадратен метър на зелено. При завършени сгради тя е малко по-висока и е в рамките на около 600 евро. Най-търсени остават градските имоти в хубави и непрезастроени райони с 2 или 3 стаи ново строителство“, обобщава ситуацията на регионалния пазар Таня Чолакова, която е топброкерът на „Виктория“. Тя опровергава и максимата, че сделки се сключват предимно в топлите месеци. „Хората купуват и продават абсолютно по всяко време. Гарантирам ви това на база на нашата практика“, подчертава експертката.

ПРЕЗАСТРОЯВАНЕТО НА ГРАДА И ПРОБЛЕМИТЕ С ПАРКИРАНЕТО, КАКТО И КАЧЕСТВОТО НА ИЗПЪЛНЕНИЕ са основните проблеми при търговията с имоти, категорични са от агенцията. Като лош пример се посочват райони, където сградите са толкова нагъсто, че обитателите им спокойно могат да се ръкуват през терасите. Преуплътнените пространства пък водят до още по-големи проблеми с паркирането и организацията на движението. В района обаче има и много добри примери като комплексът на софийската компания „Конфирма“. Собствениците й са регламентирали в договорите си за продажба, че за тяхна сметка на всеки три години ще се реновират общите части и си изпълняват ангажиментите. „Това е честа практика в София и е похвално , че навлиза и тук. Потребителите все по-често обръщат внимание на качеството на строителството и историята на предприемачите. Много трудно е да убедиш някой да си вземе апартамент от изпълнител, чиито фасади са целите във влага и мухъл, каквито случаи има в града. За нас еталон за качество в момента на местния пазар е младият предприемач Красимир Милков и вече утвърдените Стоян Стоянов и Любо Мицов, Илия Илиев – „Илстрой”, „Рей Би Ас“, коментира Георги Славчев. Според брокерите клиентите им все по-често се съобразяват и с визията на сградите, удобствата, които им се предлагат, както и възможността да паркират.

В МОМЕНТА ПАРКОМЕСТАТА В НЯКОИ РАЙОНИ СА ДАЖЕ ПО-СКЪПИ ОТ САМИТЕ АПАРТАМЕНТИ, КАТО СЕ СЪПОСТАВЯТ ЦЕНИТЕ ИМ НА КВАДРАТЕН МЕТЪР.

Около 10 – 12 хил. евро е цената на гараж в централната част, докато паркоместата в комплексите са около 4 хил. евро. Търсенето е огромно, независимо от високите цени. Вече е немислимо да се прави блок без подземен или надземен паркинг, качествени подходи, озеленяване и оптимално разпределение“, обяснява в заключение Таня Чолакова. Според нея тепърва ще се развива и строителството в селата първа и втора линия около Велико Търново, заради огромния интерес и философия на мнозина да търсят уюта и спокойствието им. Беляковец, Присово, Малки чифлик са районите с най-високи цени на имотите в момента.

С. МАРИНОВ

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *