Момиче е първото бебе за 2019 година в старата столица, момче в Горна Оряховица

МОМИЧЕНЦЕ Е ПЪРВОТО ПРОПЛАКАЛО ПЕЛЕНАЧЕ В СТАРАТА СТОЛИЦА ЗА 2019 ГОДИНА. Малката госпожица се появила на бял свят в родилно отделение на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ на 1 януари в 17:20 часа. Раждането е преминало по естествен път. Бебето е доносено, с тегло 3290 гр. и ръст 50 см. То ще носи името Мила. Майката на детето е на 41 години от Велико Търново.

Последното бебе за 2018 година също е момиче и се казва Мирела. Тя е поела първа глътка въздух в последните часове на 31 декември. Бебето е с мерки 2800 г и 49 см.

По традиция първото новородено ще бъде орисано от дамите от Зонта клуб на 21 януари, когато се празнува Бабинден – Деня на родилната помощ у нас.

Според народното поверие, ако първото дете е момиче, годината ще бъде съпътствана от плодородие и берекет.

На Бъдни вечер и Рождество Христово пък в търновското родилно отделение приветстваха три бебета – две момченца и едно момиче.

През 2018 година общият брой на родените деца в старата столица е 1024, а предходната – 1096 пеленачета.

МОМЧЕНЦЕ Е ПЪРВОТО БЕБЕ ЗА 2019 ГОДИНА, РОДЕНО В МБАЛ „СВ. ИВАН РИЛСКИ“ В ГОРНА ОРЯХОВИЦА. Малкият юнак се появил на бял свят по естествен път на 2 януари в 0:20 часа. За благополучното раждане помогнали д-р Димитринка Димитрова и акушерката Елена Маринова. Детето е с тегло 3400 г и с ръст 51 см. То ще носи името Мирослав. Майката е от Горна Оряховица, а за нея това е второ раждане.

Последното бебе в железничарския град за 2018 година също е момченце. То ще се казва Атанас. Бебето проплакало на 30 декември в 9:05 часа, а раждането водили началникът на отделението д-р Михаил Милатович и акушерката Елена Маринова. Момченцето е с мерки 2950 г и ръст 50 см. Майката на Атанас е от Обзор и за нея това е първа рожба.

В период 22 до 27 декември пък горнооряховските акушер-гинеколози са поели в ръце 7 бебета. В навечерието на Рождество Христово в звеното е проплакала двойка близнаци – момиченца. Ден по-рано се родили недоносено момиченце, което е транспортирано за специализирани грижи в отделението по неонатология в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново.

През 2018 година, родените деца в Горна Оряховица са 341.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.