102 четения

Община В. Търново с нова данъчна политика, край на джиповете, маскирани като баничарки

Налогът на 14 хил. автомобила ще е по-скъп, но символично, а 7 хил. ще са с по-нисък от досегашния

 

ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ВЪВЕЖДА НОВА ДАНЪЧНА ПОЛИТИКА, С КОЯТО СПИРА ПОРОЧНАТА ПРАКТИКА СКЪПИ ДЖИПОВЕ ДА БЪДАТ РЕГИСТРИРАНИ КАТО БАНИЧАРКИ, за да плащат по 15 лв. данък. Новите моменти при облагането разясниха зам.-кметът Снежана Данева и шефът на местното данъчно Вежен Пенев. В общината има 23 712 автомобила. През тази година данъкът на 7073 от тях ще бъде по-нисък от досегашния, а на 14 587 ще има увеличение, но за 95% от тях то ще е до 15 лева, обобщи Данева.

Притежателите на 7073 возила, регистрирани в старата столица, ще плащат по-нисък данък МПС отколкото досега, като в тази графа са най-масовите автомобили. Голяма част от тях са произведени в периода 2003 – 2007 година и се отнасят към масовия клас, но притежават категория Евро 3 или Евро 4. При по-новите автомобили, произведени след 2008 година и притежаващи категории Евро 5, Евро 6 и EEV, намалението на данъка ще е между 20 и 60%. При МПС с по-нисък данък най-голям е делът на тези, за които ще се дължи с между 50 и 100 лева по-малко на година – 1688 автомобила, или над 23%. 13,2% от собствениците ще плащат с между 20 и 25 лева по-малко на година.

ВЕЧЕ Е В СИЛА И НОВА МЕТОДИКА НА ИЗЧИСЛЯВАНЕ НА ДАНЪКА ВЪРХУ МОТОРНИТЕ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА В ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО, СЪОБРАЗЕНА С ПРИЕТИТЕ ЗАКОНОДАТЕЛНИТЕ ИЗМЕНЕНИЯ. Понижени ще бъдат ставките за мощност (киловати) за всички групи автомобили, като при три от шест класа ще бъде използвано минималното според закона облагане. С разработения вариант Община Велико Търново търси баланс между мощност на автомобилите, възраст и екологична категория на колата – трите компонента, които законодателят определя за изчисляване на налога. Намерен е и компромис между социална поносимост, намаляването на данъка за по-новите МПС и увеличаването му за по-старите и замърсяващи. Цифрите слагат край на спекулата, че собствениците на по-стари автомобили ще плащат драстично по-висок данък. При 6767 автомобила, основно произведени в периода 2002-2005 година, стойността на данъка не се променя, или е с до 5 лева на година по-висока. Това се отнася за превозни средства, които са основно с категория Евро 2.

ПРИ ОКОЛО 3500 АВТОМОБИЛА, КОИТО СЪЩО СА СРЕД ПО-СТАРИТЕ, УВЕЛИЧЕНИЕТО НА ДАНЪКА ЩЕ Е С МЕЖДУ 5 И 10 ЛЕВА НА ГОДИНА, А ПРИ ОЩЕ ТОЛКОВА КОЛИ – МЕЖДУ 10 И 15 ЛЕВА НА ГОДИНА. Тези групи автомобили са около 30% от всички регистрирани. Обобщено – при 95,3% от тези автомобили, чийто данък ще расте, това увеличение ще е с между 0 и 15 лева на година. Едва 4,7% са превозните средства, при които данъкът ще се покачи с повече от 15 лева и определящи критерии тук са както възрастта, така и мощността. Дори това поскъпване обаче няма да надхвърли 30%. Избраният вариант е между 21 различни разработки и бе съгласуван и приет от представителите на всички политически групи в Общинския съвет. Още днес методиката ще бъде публикувана на интернет страницата на Община Велико Търново, а предстои решение за нея да вземе местният парламент. По тази методика вече ще се определя местният данък и за лекотоварните автомобили до 3,5 тона, с които реално се извършат дейности, свързани с бизнеса. Ще бъде сложен край на практиката много собственици на скъпи джипове, седани, спортни или луксозни коли, а дори и семейни модели, да ги декларират като товарни и да си спестяват данък МПС, като досега облагането на тези автомобили бе по 13 лева на започнат тон.

С. МАРИНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!