83 четения

От 30 години горнооряховски морж влиза за здраве на 1 януари в ледените води на Янтра

Ангел Мусев от години не е боледувал и взимал хапчета, рядко ходи и с яке

РАННАТА УТРИН НА 1 ЯНУАРИ 2019 Г. КРАЙ ГОРНА ОРЯХОВИЦА. НАПЕТ МЪЖ С УСМИВКА НА ЛИЦЕ, ПРИДРУЖАВАН ОТ МАЛКО МОМИЧЕНЦЕ, ВЪРВИ ДО РЕКАТА, СПИРА И БЪРЗО СВАЛЯ ДРЕХИТЕ СИ, ЗА ДА ОСТАНЕ ПО ПЛУВКИ. Температурата е малко над 0 градуса. Край него с удивление преминават новогодишни купонджии, а мнозина от тях не могат да повярват на очите си. Малцина могат да проумеят кой смелчага ще се изкъпе в ледените речни води, а край него ще поцапа и дъщеричката му. Ако подобен сюжет на повечето се струва нереален, за горнооряховчанина Ангел Мусев – един от малцината у нас моржуващи, е нещо обичайно. От 30 години насам той спазва традицията и от новогодишната трапеза отива да се изкъпе в Янтра. „Започнах да го правя от 20-годишен. Почти винаги скачам и за кръста на Йордановден. Щом завали сняг, моментално се събличам по шорти, за да се поразходя на открито. Години наред си имам и нещо като ритуал – на 1 януари изкарвам масата на открито и вдигам наздравица за здраве и берекет. По стъпките ми вече върви и 11-годишната ми дъщеричка Виктория“, разказва Ангел. Според него моржуването е средство да се гонят болестите и да се зарежда тялото. Има си обаче тънкости, които трябва да се спазват. Мусев не помни откога не е посягал към хапчетата или боледувал. Мъчи го единствено стара травма от падане с мотор, тъй като чопърите са другата му страст.

Поносимостта на студ той открива още когато е в казармата в периода 1987 – 1989 г. „Служих в родната пехота в Момчилград. Две години като кашик топла вода не сме имали и се къпехме със студена. С изненада забелязах, че студът не ми влияе и го понасям, за разлика от останалите. Не знам причината – просто е някаква моя дарба. Започнах да изучавам моржуването и с изненада открих колко ползи има от него“, обяснява горнооряховчанинът.

Даже и в най-суровата зима Ангел рядко слага яке или дебело палто. До тях прибягва само „ако е в Сибир“ или температурите са под минус 15 градуса, шегува се самият той. В останалото време носи най-много грейка.

Ангел Мусев издава и друга своя тайна – ако усети, че го атакува вирус или някакво неразположение, веднага влиза в парната баня и е свеж като репичка. Убеден е, че с редуването на студено и топло, но за кратко време, организмът се пречиства и калява. „Важно е стоенето на студено да е за кратко време и да се усеща само по кожата, а не във вътрешността. Тогава към организма се подава знак и той произвежда повече адреналин, за да преодолее температурите и да се затопля. Тялото трябва да се усеща. По тази причина и вкъщи съм си направил парна баня, която ми е като домашен лекар“, обобщава горнооряховчанинът.

Енергетикът припомня, че потапянето в ледена вода е един от най-добрите и природосъобразни методи за създаване на силен имунитет. Така се подобрява кръвообращението, сваля се нивото на кръвната захар и се задържа в нормални граници. Моржуването, което Ангел Мусев популяризира, е много разпространено сред северните народи. Изключително важна подробност при него е фактът, че хората се потапят във водата за кратко, затова организмът не успява да се преохлади. В ледените води „моржовете” не само не изпитват студ, но и усещат вътрешна горещина, защото всички системи на организма са насочени към изработването на енергия. Много е важно потапянето в ледени води да се извършва с позитивно настроение – само в този случай може да се изпита истинско удоволствие, категоричен е Ангел.

Той вече се радва и на последователи. Заедно с тях ще скочи за поредна година за кръста на тазгодишния Йордановден.

Стилян НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!