8 четения

Пано на свети Иван Рилски, изработено от преподавател във ВТУ, беше осветено във Виена

ПАНО НА СВЕТИ ИВАН РИЛСКИ, ИЗРАБОТЕНО ОТ ПРЕПОДАВАТЕЛ ВЪВ ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“, БЕШЕ ОСВЕТЕНО ВЪВ ВИЕНА в навечерието на най-светлия християнски празник – Рождество Христово. Паното е мозаечно, патронно и украсява фасадата на българския православен храм „Св. Иван Рилски” във Виена.

Д-р Даниел Иванов, преподавател във Факултета по изобразително изкуство към Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, е автор на творбата. Тя съчетава текст и две иконни изображения с площ 2,75 кв. м.

Православният храм, посветен на св. Иван Рилски, отвори врати през 2017 г. за нашите сънародници, пребиваващи във Виена, в околностите на столицата и в цяла Австрия. Храмът е изграден за около три години със средства на вярващи и на българската държава в лицето на дирекция „Вероизповедания” при Министерския съвет.

В началото на декември миналата година преподаватели и възпитаници на катедра „Църковни изкуства“ при Великотърновския университет се представиха на изложение за икони и дърворезби „Радост и Светлина“ в Париж, Франция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!