22 четения

Преди 36 години търновци платили да премахнат руина под прозорците им, продължават да чакат

Цоньо Цонев и съседите му се надяват 21-вата поредна жалба да смили общината

36 ГОДИНИ РАЗМОТАВАНЕ И 21 ПОРЕДНИ ЖАЛБИ НЕ СА ДОСТАТЪЧНИ, ЗА ДА СЕ ПРЕМАХНАТ ОПАСНИ РУИНИ В САМИЯ ЦЕНТЪР НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО, които застрашават конструкциите на няколко сгради в съседство, показа наша проверка на място по сигнал на читатели. За останките съкооператори са заплатили 3 хил. лв. още по времето на соца на местното кметство, но и до ден днешен по казуса няма реакция. „Пишем поредната жалба от последната изминала година и половина, но никой не направи нищо. Сега се надяваме с новата година да имаме и „нов късмет“, коментира Цоньо Цонев, един от потърпевшите от фрапиращия казус. От далечната 1983 г. той и съседите му гледат отломки и отпадъци, които са долепени до сградата им на ул. „Вела Пискова“ N 8. „Тук гъмжи от кучета и котки, които раждат малки, миризмата е отвратителна, пълно е с разни пълзящи гадини, но не можем да направим нищо. Да живееш в такива условия, е тормоз, пускали сме над 20 сигнала, но… глас в пустиня“, разказва Цонев.

НЕГОВОТО И ОЩЕ ДЕСЕТИНА СЕМЕЙСТВА НЯМАТ МИРА ОТ СИТУАЦИЯТА С „НИЧИЯ“ СГРАДА – БИВША ДЪРВОДЕЛНА НА УЛ. „ВЕЛА ПИСКОВА“ N 8 във Велико Търново. „Направили сме пътека в общината, всеки ни прехвърля на други и просто вдигат рамене. Години наред изясняваха статута на собственост, а истината е, че просто не им се занимава“, обобщава Цонев. През далечната 1983 г. той и съседите му сформират ЖСК „Възход“. Плащат 3 хил. лв. право на строеж на общината, като в тази сума влиза и такса за премахване на ненужната дърводелна. Година по-късно си построяват кооперацията, но полусрутената сграда пред нея остава. „Тя е точно пред нашия блок, представете си какво е – вече 36 години, като се доближиш до прозореца от юг, да виждаш руини, за които сме платили да ги няма“, обяснява Цонев.

Доста време на него и на съседите им отнема да открият кой е собственик на сградата. Оказва се, че това е бивша дърводелна на Николай Камбуров, който отдавна е починал. Помещенията и досега са пълни с негови вещи. Приживе човекът е обяснил, че бараката е общинска и са му я взели, за да се построи блокът, но не е негов ангажимент тя да бъде премахната. „На който му пречи – да си я събори, не е моя!“, отсякъл бившият й собственик. Така живущите на ул. „Вела Пискова“ стигат до общината, но и до ден днешен не може да се намери някой чиновник, който да разпореди премахването на коптора. „Затова потърсих „Борба“. Надеждата ми е да напишете за случая и дано някой вече ни обърне внимание, след като сигналите и жалбите ни не хващат ред“, негодува Цонев. Според него и съседите му всичко зависи от местната администрация, която има фонд за премахване на опасни сгради и трябва да реагира по случая.

Стилян НАЙДЕНОВ

Снимки авторът

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!