24 четения

Стелиян Вълков ще прави радио с новини от училищата и полезна информация за младите хора

ИНТЕРНЕТ РАДИО, КОЕТО ДА СРЕЩА БИЗНЕСА И МЛАДИТЕ ХОРА, Е ЗАПОЧНАЛ ДА ПРАВИ СТЕЛИЯН ВЪЛКОВ. Той е роден в Павликени, там е завършил средното си образование, след това започнал да учи история и география във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Година и половина след това прекъснал, защото специалността не отговорила на неговите очаквания. И започнал отначало, но този път записал „Социално предприемачество“. От няколко месеца Стелиян е в Англия, където работи и учи. Избрал си е вече и магистратура – „Интернационален бизнес“, която открил в университета в Бирмингам.

Голямата му мечта е радиото, което той може да създаде без значение в коя точка на планетата се намира. Затова и няма нужда да чака, за да завърши магистратурата си и да се върне в България. „Това радио представлява интернет платформа. Ще си има сутрешен и следобеден блок, в които новините ще са свързани единствено и само с училищата в областта, с успехите на децата. Между музиката ще вървят и реклами и съобщения за възможни работни места, за проекти, които неправителствените организации реализират и то в името на младите хора“, категоричен е Стелиян. Той е убеден, че веднъж тръгне ли радиото, ще намери достатъчно последователи и екип, който да се грижи за новините. „Мисля, че във всяко училище в област Велико Търново може да има по един репортер, който да събира новините от своето училище и да ги праща на екипа на радиото. Така младите хора ще получават полезна за бъдещето си информация и в същото време самите те ща дават такава информация за себе си. Ще казват какво могат да правят, какво искат да правят, за какво мечтаят“, допълва Стелиян. И допълва, че идеята му е да даде възможност на проактивните млади хора да дадат пример на неактивните, на мечтателите да разкажат за мечтите си, а на тези, които вече работят, да докажат, че не е невъзможно да съчетаваш двете неща – работа и обучение.

„Аз живея така отдавна и вярвам, че колкото по-рано човек се научи да работи, толкова по-лесно ще сбъдва след това мечтите си. Работех и учех, докато бях във Велико Търново. Сега във Великобритания правя същото – и работя, и се обучавам“, разказва за себе си Стелиян.

25-ГОДИШНИЯТ ПАВЛИКЕНЧАНИН Е РЕШИЛ ДА КАНДИДАТСТВА ПО ПРОЕКТ, ЗА ДА ФИНАНСИРА НАЧИНАНИЕТО СИ. Колко средства ще му трябват точно, той не е смятал, но е убеден, че може да стартира платформата си и с малко пари, но с верни съмишленици. След това радиото ще достига до всяко учебно заведение и до всички университети в областта с абонаментна такса, която такса ще бъде напълно по силите на всяко училище. Рекламите, съобщенията, представянето на бизнеса – това също ще носи средства на радиото.

„Понякога си мисля, че днес младите хора нямат достатъчно информация за това какви възможности им предлага светът, дори градът, в който те живеят. Затова се концентрирах върху идеята за радио. Когато то стане факт, учениците и студентите ще знаят, че има в интернет пространството едно място, което предлага информация само за тях и няма да я пропускат“, убеден е инициаторът.

Стелиян е решил да стартира проекта си от Велико Търново, а след това постепенно радиото да започне да достига да училищата и вузовете в цялото страна. А защо не и в чужбина, където отдавна живеят много млади българи.

След около година, когато Стелиян и неговите съмишленици усетят ефекта от платформата, те ще създадат и приложение, което ще улесни още повече достъпа до радиото. „Изобщо не се съмнявам, че в идеята ми има смисъл, затова съм я превърнал в кауза. Най-сериозната пречка, пред която мога да се изправя, това е доверието. Дали ще ми повярват училищата, за да започнат да отделят по 30 лв. на месец примерно за абонамент. И неправителствените организации дали ще предоставят навреме и точна информация за проектите, които реализират и които могат да са от полза за младите хора в България“, признава Стелиян, който, докато е бил студент във ВТУ, е работил с фондация „Америка за България”, участвал е в конференции в Европейския парламент, бил е и координатор за Велико Търново в Института за икономическа политика в София. Тогава той научил, че в страната ни има близо 500 000 неработещи млади хора, което според него е стряскаща цифра. „Другите статистики казваха и това, че България губи 2 милиарда лв. годишно, защото толкова много млади хора не работят. Не съм чак такъв мечтател да смятам, че с едно радио тази цифра ще изчезне. Понякога хората не работят, защото просто не желаят, но аз съм готов да опитам с тази своя кауза и се надявам да не остана сам в усилията си“, казва Стелиян.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!