Център „Промяна“ в Горна Оряховица се оказа спасение за десетки бездомници

Опасно студеното време в последните дни предизвика наплив от хора, останали без покрив над главата си, търсещи помощ в център „Промяна“ към Евангелската църква в Горна Оряховица. На вратата на приюта почукали десетки бездомници и болни хора, оставени на произвола на съдбата от близките си. В момента там са настанени 30 души, а бройката непрекъснато се променя, сподели пастор Петър Благинов – основател на центъра. Повечето от тях живеели на улицата, но били застрашени от измръзване и нямали друг шанс, освен да се подслонят в приюта. Нито един от несретниците не е върнат, а нуждаещите се от медицинска помощ са били прегледани от доктори. Имало дори хора от други области и градове.

„Ние си сътрудничим много добре със спешните отделения във Велико Търново и Горна Оряховица. Често се случва да ни докарат хора, които са били намерени в безпомощно състояние, прегледани в болница и след като е установено, че нямат дом и семейство, което да се погрижи за тях, ги транспортират при нас. Правим всичко възможно да им помогнем да си стъпят на краката и да се върнат към нормален начин на живот“, сподели Петър Благинов.

Преди дни са приели жена на средна възраст, която загубила апартамента си и единствената й надежда бил центърът. Нейното здраве обаче рязко се влошило и екипът съдействал да премине медицински преглед. Оказало се, че заради изживения стрес е отключила рядко заболяване на кръвта.

По думите на пастора голяма част от приютените нямат лични карти и са преживели тежки изпитания от съдбата, довели ги до просешка тояга. Подчерта, че в обществото продължава да се шири погрешно мнение за бездомниците, представящо ги като хора, на които им харесва да живеят на улицата.

„Профилът на съвременния бездомник в България всъщност е на човек, който е имал работа, дом, семейство, но се е случило нещо и той губи всичко. Имаме десетки несретници с висши образования, талантливи, умни, работливи. Затова съдействаме те отново да заемат полагащото им се място в обществото, като си намерят работа, наемат квартира и продължат нормалното си съществуване“, обясни той.

Затова и винаги в центъра се приемат с огромно вълнение и радост, работодатели, дошли да потърсят служители и помощници. Последният такъв случай е на фермер, нуждаещ се от хора, които да се грижат да животните му.

Приютът не получава държавна субсидия, а се издържа само с дарения, основно от Швейцария и Германия. Петър Благинов допълни, че целогодишно мястото има нужда от храна, а в момента добре дошли са зимни обувки, чорапи, бельо, перилни и почистващи препарати.

Най-младият в центъра е мъж на 21, а най-възрастният – на 72 години.

Галина ГЕОРГИЕВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *