117 четения

Здравко Баблаков: „Най-силното ми качество е, че не се предавам, гоня това, което искам, и се стремя най-много към него“

За втора поредна година Здравко Баблаков бе избран за Спортист N 1 на община Велико Търново във възрастовата група юноши и девойки. Състезателят на СК „Боляри 2009” заслужи признанието със силното представяне в плуването и поставените национални рекорди. Резултатите му са плод на съвместната работа в басейна под ръководството на доц. Цветанка Дилова-Нейкова, избрана за Треньор на годината. Самата тя определи 2018 г. като най- успешната за клуба и за Здравко.

– Здравко, за втори пореден път печелиш анкетата. Очакваше ли отново да си N 1?

– Много съм доволен от признанието, благодарен съм на тези, които гласуваха за мен. На тези, които разчитат на мен. Благодаря на учителите, които показват разбиране за отсъствията ми по лагери и състезания. 2018 година наистина бе силна за мен. Доста победи постигнах, мисля, че това е най-успешната година досега в кариерата ми. Надявам се да продължавам така и занапред.

– Кой бе най-ценният ти успех?

– Най-ценните бяха на последното държавно първенство на 25-метров басейн, където станах отново четирикратен шампион на България с две поправки на националните ми рекорди. Много важен за мен бе и полуфиналът на Европейското първенство в Хелзинки. Там като най-малък се представих доста добре и стигнах до полуфиналите. Другото най-важно през годината бе медалът, който спечелих на „Мултинейшън”. Предишната година, когато пак бях избран за Спортист N 1, си пожелах именно участие на европейското и медал от „Мултинейшън”. Така се получиха нещата, станах втори – на 20 стотни от победителя. Разбира се, няма как винаги да си първи, второто място на такова голямо състезание също е успех.

– Кое ти е най-силното качество, донесло толкова високи резултати?

– Според мен най-силното ми качество е, че не се предавам. Гоня това, което искам, и се стремя най-много към него.

– На кого дължиш всички тези успехи?

– Разбира се, на треньора си. С г-жа Дилова сме постигнали доста неща и наистина съм благодарен за това, което ми предоставя като тренировки, като разбиране и не само това. Мисля, че занапред ще имаме още много успехи. Винаги ще помня, че съм тръгнал от Велико Търново.

– Откога се занимаваш с плуване?

– Бях на 8 години, когато баща ми ме записа на плуване и от тогава до сега всеки ден сме на басейна. Постепенно тренировките станаха две, после три, най-много съм стигал до четири. Но съм благодарен, че имам талант и мисля да продължавам доста години напред.

– Мислил ли си да смениш още клубната принадлежност?

– Не.

– Бъдещето ти остава ли свързано с Велико Търново?

– Бъдещето винаги остава свързано с родното място. Сигурен съм, че след време, като постигна още по-големи успехи, никога няма да забравя откъде съм тръгнал.

– Как се справяш с образованието?

– Доста добре върви в момента, още ми е рано да търся университети в чужбина, но има хора от американски университети, които са заинтересувани от мен и вече се свързаха с нас.

– Какви цели си поставяш през настоящата година?

– Първо имам подготвителен лагер на Белмекен с националния отбор, после ми предстои „Мултинейшън” в Австрия, следват балканиада, държавно първенство, европейско първенство… И ако успея да покрия нормативите и се класирам, световно за юноши в Унгария. В балканиадата ще се боря за първите места, на европейското отново ще гоня полуфинал, ще дам всичко от себе си и на подготовките, и на състезанията. А на „Мултинейшън” наистина ще покажа какво мога и се надявам всичко да се получи много добре.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *