Михаил Билалов от „Стани богат” два часа отговаря на въпросите на търновските тийнейджъри

Екранният Джаро от сериала „Под прикритие” и сценаристката Ваня Николова бяха гости на Градския ученически парламент

ЗА РОЛИТЕ И НАЙ-ВЕЧЕ ЗА ТАЗИ НА ДЖАРО В „ПОД ПРИКРИТИЕ“, ЗА ИГРИТЕ И ПАРИТЕ И НАЙ-ВЕЧЕ ЗА ИГРАТА „СТАНИ БОГАТ“, ЗА УСПЕХИТЕ И ПРОВАЛИТЕ, ЗА ТОВА КАК СЕ РАЖДА ЕДИН СЦЕНАРИЙ и как се пишат репликите, които героите в сериалите казват, си говориха миналата вечер търновските тийнейджъри с актьора Михаил Билалов и сценаристката Ваня Николова. Двамата приеха поканата на Градския ученически парламент и гостуваха в старата столица, за да се срещнат с младите си приятели и почитатели.

Момчетата и момичетата искаха да знаят как Михаил Билалов е избрал да бъде артист и как е преминал през кандидатстудентските изпити в академията, с какво се е занимал през всички години, в които е живял във Франция, и защо е решил да се върне у дома.

„Скъсаха ме на двата най-безсмислени кръга, когато кандидатствах в Театралната академия. Единият беше изпит по танци, а другият – за историята на комунистическата партия. Провалих се, но Гриша Островски тогава се пребори за мен и след казармата се озовах в НАТФИЗ, макар че преди това години наред се подготвях да стана археолог. Баща ми, който е актьор, не искаше да тръгвам по неговия път, родителите ми се надяваха да вляза в екипа на проф. Александър Фол, но аз рязко смених посоката и доста ги разочаровах“, сподели пред учениците Михаил Билалов. Той им призна, че в онези години имал приятели в академията, които му обещали, че петте години там ще са луд купон, освен това бил влюбен в една актриса и тези обстоятелства се оказали решаващи той да се озове в класа на проф. Николай Люцканов.

„А отговорите на въпросите в „Стани богат“ не ги знам. Така избрах да бъде. Имах възможност да избирам между две опции, когато се явих на кастинг за шоуто и ме одобриха за водещ. Продуцентите ми предложиха да избера как искам да водя – да знам отговорите предварително или да не ги знам. Реших, че ако зная отговорите, ще ми бъде скучно. Затова научавам правилния отговор и виждам всички обяснения, когато играчът маркира“, каза Михаил Билалов, когато тийнейджърите го засипаха с въпроси за играта „Стани богат“.

Момчетата и момичетата обаче най-дълго го разпитваха за ролята му на Джаро в сериала „Под прикритие“. Популярният актьор им разказа за любимите си сцени, за приключенията, в които го е вкарал този сериал, както и за каскадите, които е правил, а в крайна сметка те не са влезли във филма при монтажа.

КАК СЕ СНИМА СЕРИАЛ, КОЛКО ВРЕМЕ ПРОДЪЛЖАВАТ МОНТАЖИТЕ, КОГА ТРЯБВА ДА Е ГОТОВ СЦЕНАРИЯТ ЗА СЛЕДВАЩАТА СЕРИЯ, питаха още децата, които искаха да знаят и колко от сцените са свързани с реални събития. „Имаше няколко съвпадения, които са се запечатали в ума ми и едно от тях е свързано със сцената с покушението на Съни в двора на Съдебната палата. Няколко месеца по-късно се случи покушението срещу Баретата. Другото много ярко съвпадение е свързано с момента, в който в сериала спират строежа на граничния път. Във филма причината беше археологически разкопки. Само три дни, след като беше излъчена серията, телевизиите пуснаха същата новина, но вече като съвсем реален факт“, разказаха Михаил Билалов и Ваня Николова, която е сценарист и на сериалите „Четвърта власт“ и „Връзки“. Възпитаничката на търновската Хуманитарна гимназия обясни на младите си приятели как са се появили двата сериала, как работи сценарният екип и как въобще се случва координацията между всички, които пишат сюжета на серията и тези, които оформят диалозите.

„Писането на сценарен текст е занаят. Когато научите основните правила, няма проблем да се справите с тази работа. Не е като да пишеш книга или сценарий за филм, защото при сериалите сроковете са водещите. Аз трябва да съм готова навреме, иначе 60 човека стоят и чакат текста, неустойките са жестоки. Затова всички в тази машина трябва да са дисциплинирани“, каза Ваня Николова и допълни още, че всеки, който иска да овладее сценарното майсторство и желае да се занимава с този занаят, ще трябва да знае, че това не е работа за хора с огромно его. „Работата е изключително екипна. Затова сутрин трябва да оставите егото си вкъщи, да работите за общата идея и да си го приберете вечер“, каза още Ваня Николова.

Повече от час продължи срещата с двамата гости, които след това дълго се снимаха с тийнейджърите за спомен. Срещата е част от инициативата на Ученическия парламент, наречена „Известните от другата им страна“. Следващият гост на учениците от Велико Търново ще бъде доц. Наталия Футекова, правнучка на Райна Княгиня. Тя ще говори пред тийнейджърите за бизнеса, образованието и успеха, който човек може да постигне, стига да не се отказва от мечтите си. В началото на февруари търновските ученици ще се срещнат с още един популярен български актьор – Ники Илиев, който се изявява и като режисьор.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *