"Пач" тест за установяване на алергии вече се прилага и във Велико Търново | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

„Пач“ тест за установяване на алергии вече се прилага и във Велико Търново

Публикувана на: 10.01.2019г. 508 прегледа

Пач“ тест за установяване на алергии вече може да бъде направен и в старата столица. Изследването се прилага в кабинета на д-р Росица Димитрова, дългогодишен специалист по клинична алергология във Велико Търново и слага край на неудобството на пациентите да пътуват до София, за да се подложат на него. Тестът е напълно безболезнен, отнема около 20 минути и засича непоносимост на кожата към най-разнообразни вещества, за които човек дори не е подозирал, че е алергичен. По този начин пациентът ще бъде информиран какво да избягва в ежедневието си, за да се избави или предотврати появата на контактен дерматит.

Все повече хора страдат от чувствителна кожа и допирът им до различни вещества завършва с неприятни последици като зачервяване, лек оток или отделни обриви, понякога с мехурчета и сърбеж.

Проблемът е сравнително чест, още повече че кожата взаимодейства почти постоянно с различни вещества – още от събуждането със сутрешния тоалет – сапунисване, слагане на парфюми и дезодоранти, кремове за лице и лосиони за тяло, декоративна козметика, след това носенето на часовници, бижута, дрехи и обувки, с множество особености в тъканите и тяхната обработка с бои, лепила. На работното място също може да има много причинители на алергии – особено при маникюристи, фризьори, козметички, медицински работници, автомонтьори, строители и реално почти всички професии. Тогава, когато се появи контактен дерматит, хората не могат да разберат какво го е предизвикало“, обясни д-р Димитрова.

При такива ситуации особено ефективен е т.нар. „Пач“ тест, който се прави на не повече от 5 места в страна, като основно медицинската услуга се предлага в София. Ходенето до столицата, само за да се проведе изследването, е крайно неудобно за пациентите, тъй като се налага те да останат там цяла седмица или да пътуват почти всеки ден до съответната клиника. Причина за това е, че в последващите дни се налага отчитане на резултатите.

Д-р Димитрова обясни, че тестът включва 30 от най-честите причинители на контактен дерматит, обобщени и посочени от учени в областта на алергологията и дерматологията като резултат от дългогодишни наблюдения и анализи. Той е напълно безвреден и не създава дискомфорт.

„В специални контейнерчета се поставят изследваните вещества и се залепят на гърба. Пациентът се консултира предварително за поставяне на точна диагноза и инструкции как да се яви подготвен за теста. След залепянето, човекът идва за отчитане на 48-ия час, когато отлепяме стикера с алергени. На 72-ия час отново идва в кабинета и силно се препоръчва отчитане след 1 седмица. След като се разбере причинителят на проблема, пациентът лесно може да се ориентира какво да избягва в бъдеще при покупката на козметика, парфюми, бижута, препарати за домакинството и много други“, уточни специалистката.

Галина ГЕОРГИЕВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!