Д-р Бейхан Чопчиев е новото попълнение в търновската неонатология | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Д-р Бейхан Чопчиев е новото попълнение в търновската неонатология

Публикувана на: 11.01.2019г. 306 прегледа

След 4 години в отделението по неонатология в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново отново има специализант. Медиците в звеното от много време апелираха за млади лекари, които да поемат опита на настоящите специалисти, тъй като нуждата от кадри е крещяща поради огромната натовареност и осъществяване на приемственост в професията. Преди 3 месеца към екипа на бебешката реанимация се присъедини д-р Бейхан Чопчиев. През ръцете на младия лекар вече са преминали над 200 бебета и с огромен ентусиазъм усвоява спецификата на работата под ръководството на д-р Кина Николова, началник на звеното.

Специализантът е на 25 години, от Никопол. Завършил е Медицинския университет в Плевен и е първият лекар в семейството. Изборът му да следва Хипократовата клетва обаче вдъхновява сестра му също да потърси реализиция в сферата на здравеопазването и в момента е студентка по фармацевтика.

Д-р Чопчиев споделя, че избрал медицина още като дете и винаги смятал, че лекарската професия е най-подходяща за него. Като ученик с голям интерес изучавал биологията и химията и това потвърдило решението му да се посвети на най-хуманната професия. А още в първи курс на следването си стигнал до заключението, че иска да се занимава с деца. Колебанията му били между педиатрията и неонатологията, но желанието да помага на най-малките пациенти надделяло.

„Много ми е хубаво да работя с бебета, защото чувството да помогнеш на едно новородено е неописуемо. Първоначално ме беше страх, защото в университета заниманията по неонатология не бяха много, но когато дойдох тук и разбрах повече за работата в реални условия, почувствах, че съм на мястото си. Наистина е много натоварено, има тежки случаи и адреналинът почти винаги е висок“, твърди д-р Чопчиев.

Категоричен е, че никога няма да забрави първия си работен ден, когато екипът го посрещал особено топло. Д-р Кина Николова му показала как се преглежда едно новородено, плавно го въвела в работата и днес вече прави прегледи сам.

„За мен е удоволствие да преглеждам бебетата, да ги оглеждам, дали всичко е наред, защото те не могат да си кажат, ако нещо ги боли или не се чувстват добре. Всеки случай за мен е специален, но има такива, които те изправят на нокти. Наскоро се роди бебе с тегло 1200 гр. То проплака веднага, но се нуждаеше от специални грижи. Още е под наблюдение в отделението и от апаратна вентилация вече е в кувьоз. Имахме и близнаци, родени в 33 гестационна седмица. С д-р Николова направихме реанимация и на двете бебета, вече са над 2 кг и напълно здрави“, споделя Бейхан.

Освен грижа за новородените младият лекар оказва и емоционална подкрепа за родителите. Те преживяват много тежко времето, в което се налага децата им да останат в сектора. Д-р Чопчиев казва, че в тези моменти прави всичко възможно да предаде спокойствие и увереност на семействата, за да повярват, че всичко ще бъде наред.

Галина ГЕОРГИЕВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!