Екозащитниците от областния град с нова инициатива за намаляване на безпризорните животни

От търновската фондация „Приятели на животните“ алармират за всекидневно увеличаваща се популация на безпризорни животни по улиците на старата столица. Екозащитниците съобщиха, че капацитетът на общинския приют за кучета в Шемшево е постоянно запълнен и когато някой отиде да остави своето четириного, го връщат. Така не след дълго опашатите се озовават на улицата, а впоследствие се размножават неконтролируемо. Представителите на организацията информираха, че в момента броят на уличните котки е надхвърлил този на кучетата и затова през 2019 година започват кастрация на котки.

„Проблемът с бездомните животни се неглижира в обществото. Необходима е промяна в мисленето на хората, за да се спре увеличаването на популацията. Отглеждането на животно е отговорност. В Закона за защита на животните е упоменато, че недобросъвестните стопани, които изхвърлят домашните си любимци, подлежат на наказание – парична санкция. Никоя институция обаче не следи за тези престъпления“, заяви Радостина Герганова, доброволка към фондацията.

Тя заяви, че лично е ставала свидетел на изоставяне на животно и е подавала сигнал за това в зоополицията. Един от случаите дори бил на място, поставено под видеонаблюдение и чрез записите лесно можело да се докаже и идентифицира стопанинът. Резултат от жалбите й обаче, нямало.

Радостина сподели, че събрани 6700 лв. по време на коледния базар, вече започват да се оползотворяват по предназначение.

„Осигурили сме 60 талона за кастрация на бездомни котки. 20 от тях сме раздали. Всеки, който иска може да се свърже с нас, ще получи такъв. Негова отговорност е да заведе въпросно животно до ветеринарна клиника и да го върне обратно, в района, в който живее“, коментира жената.

Търновката информира, че са предприели осигуряването на кастрации на котки, тъй като в приюта за кучета процедурата е напълно безплатна. Тя призова всички стопани да се възползват, защото освен кастрирано, кучето там ще бъде обезпаризитено и регистрирано в общината, а това облекчава собственика му от дължимия към местната хазна данък.

„Около 90 процента от четириногите в града не са регистрирани в Общината, макар че тази наредба влезе в сила още миналата година. Така ако животното бъде изхвърлено и липсва чип, няма как да бъде открит стопанинът“, коментира екозащитничката.

Радостина допълни, че фондацията ще подпомогне приюта за кучета с 4000 лв. Една от целите е изграждането на специално обособена зона на открито, в която опашатите да се разхождат на воля, а не да стоят постоянно в клетки.

Нейната съмишленичка Анастасия Маринова пък обобщи образователната кампания на организацията, която обхвана десетки детски градини и училища в региона.

След тази кампания десетки деца са станали доброволци към фондацията и периодично ходят до приюта да разхождат кучетата.

За миналата година „Приятели на животните“ са помогнали на 135 четириноги.

Галина ГЕОРГИЕВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *