Големи ремонти в изборната година, стягат улици, училища и църкви в цялата област | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Големи ремонти в изборната година, стягат улици, училища и църкви в цялата област

Публикувана на: 11.01.2019г. 136 прегледа

Правителството даде 10 млн. лв. на общините

 

ВЕЧЕ ТЕКАТ ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ ЗА ИЗПЪЛНИТЕЛИ НА ОБЕКТИ В ЦЯЛАТА ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ОБЛАСТ ЗА НАД 10 МЛН. ЛВ. Средствата предколедно осигури от излишъка в държавния бюджет правителството и ги насочи към кметствата. В момента те пък търсят изпълнители за ремонтите, които имат за цел да омилостивят избирателя в тежката изборна година, каквато се очертава 2019-а. През годината ще гласуваме поне два пъти – веднъж за Европейски парламент, а наесен и за кметове и общински съветници, като мнозина смятат, че перспективата с предсрочен парламентарен вот също е реална.

Каймакът от извънредните държавни пари обира община Велико Търново. Само за нея с постановление на министерски съвет от 29.12.2018 г. са дадени близо 3 млн. Апропо вече е обявена първата голяма обществена поръчка в старата столица за 600 хил. лв. за строителство, което започва от пролетта. Парите отиват за възстановяване покривите на детските градини „Звездица“ в Шемшево и „Ивайло“ във Велико Търново и покрива и столовата, на Основно училище „П. Р. Славейков“ в болярския град. От тези пари са заделени и за ремонт на покрива на Основно училище „Димитър Благоев“ също във Велико Търново, възстановяване на църковен храм „Св. Архангел Михаил“ в село Миндя, както и за реконструкция на тавана на физкултурен салон в детска градина „Иванка Ботева“.

ЗА РЕМОНТИ НА УЛИЦИ В ОБЛАСТНИЯ ЦЕНТЪР са разпределени над 2,2 млн. лв. без ДДС, а изпълнението поема пътностроителната компания „Пътни строежи ВТ“. Работата пък фирмата стартира още с първите топли пролетни дни, коментираха от кметството. В постановлението са фиксирани и конкретните обекти. 252 хил. отиват за доизграждане на чаканата поне от 30 години отсечка „Стоян Михайловски“, както и за прилежащите „Васил Априлов“, „Камен Зидаров“ и „Петко Тодоров“. Други 176 хил. са предвидени за отсечката „Александър Бурмов“, а 386 хил. за улица „Драган Цончев“ в кв. „Зона В“. Освен настилки по тях ще се правят тротоари, осветление, джобове за контейнери и локално паркиране.

1,5 МЛН. Е НОВОГОДИШНИЯТ ПОДАРЪК ЗА ГОРНА ОРЯХОВИЦА. Общината е ощастливена като втората по големина в областта от допълнителното разпределение на парите от държавата с 1,5 млн. лв. Четвърт милион от тях са за пълен ремонт на двора и саниране на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, а други 423 за ремонт на пешеходни зони в южната и северната част на градския площад. Останалите около 900 хил. също отиват за местни улици.

Пари получава и балканската община Елена. 486 101 лв. от тях са предвидени за реконструкция на ул. „Никифор Попконстантинов“ и покрития участък от корекцията на р. Еленска.

Община Лясковец взима пък 787 537 лв. за реконструкция и рехабилитация на уличната настилка, тротоарите и съоръженията към тях на бул. „Христо Ботев“ и аварийно-възстановителни работи на църква „Св. Параскева“ в с. Козаревец.

700 хил. се падат на община Свищов за основен ремонт и хоризонтална маркировка на ул. „Люлин“, ул. „Ал. Божинов“, ул. „Черни връх“ – от кръстовището с ул. „Бачо Киро“ до кръстовището с ул. „Люлин“, ул. „Тинтява“, ул. „Пирин“, ул. „Искър“ и ул. „Киряк Цанков“.

Стилян НАЙДЕНОВ

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!