Пенсиониран учител и настоящ блогър издаде книга с есета за жените и политиката | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Пенсиониран учител и настоящ блогър издаде книга с есета за жените и политиката

Публикувана на: 11.01.2019г. 107 прегледа

ПЕНСИОНИРАНИЯТ УЧИТЕЛ ОТ ОВЧА МОГИЛА МИХАИЛ ЦВЯТКОВ СЪБРА В КНИГА СВОИТЕ ЕСЕТА ЗА ЖЕНИ И ПОЛИТИКА. 70-годишният автор е нарекъл изданието си „Жени. Управление. Мат на глупостта „Съединението прави силата“ и казва, че всяко една част от дългото заглавие дава името на трите раздела в нея.

„Най-много са есетата във втората част, която се казва „Управление“ – около 40. Може би защото политиката ме интересува отдавна. На тази тема съм посветил и идеята си за промени в Изборния кодекс, които биха направили възможно избирането на независими депутати“, обяснява Михаил Цвятков и припомня, че преди няколко години, когато за първи път заговорил за това, той лансирал инициативата си първо в личния си блог – mihailts. blog.bg, а след това видял, че идеята му е публикувана дори и в сайта на Народното събрание, откъдето получил и отговор.

„Е, не че нещо се промени, но пък блогът ми стана популярен. През последните две-три години читателите стават все повече, което ме предизвика и да издам есетата, които пиша в него“, допълва още авторът. И уточнява, че когато пише за политика, изрично обръща внимание на морала в политиката, на логичността в управлението, но и не пропуска да вкара забавни и весели нотки в темата.

На жената е посветена първата част от книгата на Михаил Цвятков и той е подбрал 12 свои есета, в които казва личното си мнение. Обяснява, че това е другата особено популярна тема в личния му блок, което го навежда на мисълта, че не само той разсъждава по въпроса „Защо жената е наречена по-добрата половина на човечеството”.

„Мат на глупостта „Съединението прави силата“ е може би най-сериозната теза, която Михаил Цвятков се опитва да докаже и в блога, и в книгата си. „Аз смятам, че този израз „Съединението прави силата“ е глупаво клише, истинският израз трябва да звучи по следния начин „Съединението прави силата или слабостта“, защото, когато група хора се обединят или съединят, те могат да спечелят, но могат и да изгубят. Така че винаги съществува и другата възможност“, категоричен е авторът.

Учител по икономика и физкултура е Михаил Цвятков и цял живот е работил само в селски училища. Преподавал е дори и география, защото на село педагозите трябва да умеят да преподават много и различни предмети, обяснява той. Когато се пенсионирал, решил да направи личния си блог, където публикува всичко, каквото му хрумне. Признава, че понякога прекарва целия си ден в писане. Случвало му се е да напише и повече от 50 страници на ден, но когато стане дума за публикуване в блога, той избира не повече от страничка, за да е сигурен, че хората ще имат търпение да прочетат текста.

Михаил Цвятков се радва на многобройните коментари в блога си, затова, въпреки своите почти 70 г. всеки ден продължава да пише и да качва текстове за политиката, управлението и жените.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!