С над 500 гръмнати глигана приключва ловът на дива свиня | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

С над 500 гръмнати глигана приключва ловът на дива свиня

Публикувана на: 11.01.2019г. 156 прегледа

Тази събота и неделя са последните позволени дни за групов лов на дива свиня, а след това възможността за сдобиване с трофей на глиган е на 1 октомври. От тук нататък стрелбата по прасетата е бракониерство и се забранява от закона на лова.

Авджиите започват захранване на дивите животни, тъй като настъпва периодът, в който оплодените женски екземпляри предстои да се размножат. От грижата, която стрелците положат за дивеча, зависи каква слука ще ги очаква наесен.

Ловният сезон за отстрел на дивя свиня в областта приключва с над 500 повалени глигана. С особено добри постижения се похвалиха авджиите в Златаришко, които гътнаха над 5 огромни екземпляра с тегло около 250 кг. С едри трофейни прасета изпращат сезона дружинките в Паисий, Кесарево и Шемшево.

Тази година бяха регистрирани няколко инцидента, при които пострадаха дългогодишни стрелци. В края на октомври 180-килограмов ранен глиган нападна и едва не разкъса авджия от дружинката в Буйновци. В Дрента пък ловец простреля свой колега в корема по невнимание.

До края на януари е разрешен ловът на фазани и патици.

Галина ГЕОРГИЕВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!