Баба, държана под ключ от близките си, оцеля благодарение на кмет и медици | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Баба, държана под ключ от близките си, оцеля благодарение на кмет и медици

Публикувана на: 14.01.2019г. 14150 прегледа

Жената получила измръзване и след лечение ще бъде настанена в дом за стари хора

85-годишната Марийка Станчева от златаришкото село Росно е била държана под ключ от дъщеря си Снежина и внука си, давали й по една филийка хляб на ден и бульон от котешка храна, колкото да преживее. В същото време те взимали пенсията й и я използвали за лични нужди. Бабата стояла в къщата си боса и без никакво отопление, вследствие на което получила измръзване на крайниците и е приета за лечение в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново.

За ужасяващия случай разбрали случайно, след като дъщерята на старицата починала и нямало кой да вземе тялото от моргата. Градоначалникът на Златарица Пенчо Чанев се свързал с кметицата на село Росно Пенка Конакчиева с молба да отиде да потърси близки на покойната Снежина, които да вземат смъртния акт и да организират погребението.

„В къщата не можеше да се влезе, затова се обърнах към полицията. С униформените влязохме и открихме жената в безпомощно състояние. Тя се хвана за мен с две ръце и започна да ме моли да я заведа в дома за стари хора. Внукът само наблюдаваше безмълвно и накрая даже довиждане на каза на баба си“, сподели кметицата.

Тя допълни, че това се случило около 11 часа, когато жената закусвала. Стояла боса на студа и топяла филийка хляб в кофичка от кисело мляко, в която имало бульон от храна за котки.

Пенка Конакчиева заяви, че никой в селото не подозирал за кошмара, в който живее старицата, защото дъщеря й Снежина и внукът били особени хора и не пускали никого вкъщи.

„Снежина работеше във военния завод, после във фирма за доставка на храни, бензиностанции, след това се хвана с нашия супермаркет. Все не беше доволна. Внукът е криминално проявен, товареше дърва и все е безработен. През цялото време са й взимали пенсията и са се разпореждали с парите“, каза още кметицата. Тя съдействала за настаняването на Марийка в дома за стари хора в Златарица. Екипът на социалното заведение забелязал, че измръзванията по краката на жената са сериозни и веднага я транспортирал до МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново. Незабавно е била приета във Втора хирургия, където ходилата й са обработени и за щастие, не се стигнало до ампутация на пръстите.

„Беше много студено. Опитвах се да стопля дланите си с дъх. Завивах се с две одеяла и дишах под завивките“, сподели пред „Борба“ баба Марийка.

Жената сподели още, че Бог я е пазил, защото, ако от кметството не се били намесила, вероятно краят й щял да е фатален.

„Как преживях тези условия – не знам. Явно ми е било писано да живея. От кметството и дома за стари хора ми купиха пижама, чорапи, храна. Много съм им благодарна. Тук в болницата също се грижат много добре за мен“, заяви тя.

Изпитанията в живота на пенсионерката били много – преживяла онкологично заболяване, след това ревматологично, починали съпругът и синът й. Въпреки трагедиите и шока от държането под ключ старицата не загубила разсъдъка си и вярва, че от тук нататък я очакват само хубави моменти.

От лечебното заведение са уведомили Областната дирекция „Социално подпомагане“, откъдето предстои да й бъде извадена нова лична карта, тъй като старата е била прибрана от дъщерята и внука. Те принудили жената да продаде свой имот в Пловдив.

След намесата на институциите от Агенцията за социално подпомагане в София издадоха заповед за приоритетно настаняване на възрастната жена в дома за стари хора в Златарица. Капацитетът му обаче е пълен, затова издръжката на старицата ще е за сметка на местната хазна.

Тялото на починалата Снежина продължава да стои непотърсено в моргата.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка: авторката

loading...

Коментари за "Баба, държана под ключ от близките си, оцеля благодарение на кмет и медици"

  • 13.01.2019 в 11:26

    А колко време и била държана?

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *